Paleta je pestrá. V linecké věznici například osazenstvo zhotovuje ručně miloučké dětské hodinky třeba s motivem "Hello Kitty", kyvadlové hodiny z malovaného skla, stojánky na čajové svíčky s figurkami andělů, nástěnné obrazy a podobně. Věznice Schwarzau produkuje adventní věnce nebo vánoční ozdoby, v Hirtenbergu odsouzení vyrábějí tašky z odpadu, desky pro stolní hry jako Člověče, nezlob se, či halmu. Vídeň - Simmering nabízí catering, v Subenu, Klagenfurtu a Korneuburgu dělají kovové koše na oheň. V Garstenu váží diplomové práce tradiční technikou, atd.

Vídeň plná „cizinců"

Ve Vídni má podle aktuálního integračního monitoru migrační původ 49 procent obyvatel. Skoro každý druhý se tedy narodil v cizině, nebo má alespoň jednoho rodiče narozeného mimo Rakousko, píše deník OÖN. Z tohoto důvodu se také liší údaje statistického úřadu, podle kterého má migrační původ jen dítě, jehož oba rodiče se narodili v zahraničí. Podle toho má zahraniční kořeny „jen" 38,5 procenta obyvatel Vídně. V celém Rakousku je to 19,4 procenta, v Horních Rakousích 14,9 procenta.

Městská radní pro integraci Sandra Frauenbergerová vidí klad v tom, že více než polovina přistěhovalců po polovině devadesátých let má maturitu. Přesto je ale zejména pro lidi ze států mimo EU těžké najít odpovídající zaměstnání – 34 procenta vykonávají přes vyšší školní vzdělání jen málo placené pomocné a zaškolovací práce. Příjmy těchto domácností zůstávají už deset let prakticky beze změn – kolem 15 000 eur ročně.

Budka pro odložené knihy.Za málo peněz velký účinek?

Zemský rada pro životní prostředí Rudi Anschober prezentoval v Linci nápady, které by prý mohly přinést obcím velký prospěch za málo peněz, píší OÖN. Uvedl dvanáct takových projektů k následování. Staré telefonní budky by mohly být přebudovány na buňky s odloženými knihami, volně přístupné chladničky by měly podnítit občany obcí k poskytnutí nespotřebovaných potravin svým bližním, atd.  V příštích týdnech má být katalog těchto nápadů rozeslán všem obcím v Horních Rakousích.

Bezpečné příhraničí

Hornorakouský policejní ředitel Andreas Pilsl relativizoval v deníku OÖN údaj, podle něhož dochází v Horních Rakousích za měsíc ke stovce vloupání do bytů a domů. Chápe prý obavy lidí, ale argumentuje, že se počet těchto činů už léta nezvyšuje.

Na poznámku, že to asi poškozené sotva uklidní, Pilsl říká, že tomu rozumí,  policie ale nemůže zabránit všemu. Všichni včetně médií se nicméně musí snažit nepodněcovat  paniku a zbytečné obavy. Jako každý rok je na podzim zkrátka víc vloupání. „Máme na podzim hodně práce, ale mluvit o tom, že jde o vlnu, je silně přehnané," prohlásil ředitel. Dostává prý zprávu o každém takovém činu na stůl. Toho času jde v průměru o deset útoků v celé zemi denně, celoročně pak o čtyři, a stav se nehorší, je stabilní.

Souhlasí s názorem, že k těmto činům dochází hlavně v obcích na velkých silničních tazích, protože pachatelé chtějí na místo rychle přijet a zase zmizet. V jiných místech je deliktů výrazně méně. „Mühlviertel, o kterém se vždycky tvrdí, že vzhledem k blízkosti hranic se tu krade obzvlášť často,  je ale ve skutečnosti nejbezpečnějším regionem. V Rohrbachu dojde v průměru jen k jednomu vloupání za měsíc," říká ředitel.

Starší bez internetu

Sedmdesát procent Rakušanů si občas zabrouzdá alespoň příležitostně po webu doma, na cestě nebo v zaměstnání. Internetová „gramotnost" tak setrvává tři roky zhruba na stejné úrovni – tedy stagnuje. Stále častěji je internet ale využíván prostřednictvím mobilních přístrojů – minitabletů, smartphonu atd., píší OÖN.

Nejčastěji World Wide Web využívají dál lidé ve věku 15-29 let (letos 93 procent, loni 95), a konstantní je i vývoj skupiny nad 50 let. Letos z ní internet „umí" 46 procent, loni 45. Víc než polovina tedy dál není „zasíťována". Nůžky jsou stále hodně rozevřeny i podle vzdělání. Online je jen 55 procent absolventů se základním vzděláním, ale 91 procent maturantů a akademiků.

Policista s náramkem

52letý policista z Korutan bude v příštích měsících sloužit s elektronickým náramkem odsouzeného, informuje list OÖN. Na cestě domů ze služby vypil láhev rumu a měl nehodu, při níž zranil 25letého mladíka. Za řízení auta pod vlivem alkoholu byl odsouzen ke čtyřem měsícům vězení nepodmíněně.  Vysvětloval, že měl tehdy těžké období, po dvaceti letech ho opustila partnerka a diagnostikovali u něho rakovinu.

O zaměstnání u policie kvůli nehodě nepřišel, ale byl přeložen k vnitřní službě a nenosí zbraň ani uniformu. Nesmí vykonávat žádné činnosti exekutivy a nesmí mít kontakt s veřejností nebo s vězni. Obdobně musel loni elektronická pouta nosit jiný policista z Burgenlandska, který rovněž za nehodu s alkoholem s ublížením na zdraví z nedbalosti dostal pět měsíců. Také sloužil dál.

Neviděl někdo tohoto muže?Ztratil se v Čechách?

„66letý Anton Thanner z Neukirchenu v okrese Cham se nevrátil z plánované operace v Čechách," napsal páteční deník PNP. „Je to už téměř rok, proto se jeho záhadným zmizením bude zabývat vysílání ZDF ,Akta XY… nevyřešeno´ ve středu 19. listopadu. Předtím se policie ještě obrací k veřejnosti." List připomíná, že Thannera viděl naposledy jeho příbuzný 21. prosince 2013, kdy odstavil svůj VW Golf s poznávací značkou SR-BC 892 na parkovišti spotřebitelského centra v Chamu. Tam vůz vyzvedl po dohodě s majitelem známý zmizelého a 27. prosince informoval policii, protože si o Thannera dělal starosti. Rodina seniora posléze 5. května ohlásila na policii v Bogenu jako nezvěstného.

„Na jakou kliniku chtěl nebo v jakém českém městě se zdržoval, není známo, ani zda nějakou operaci skutečně plánoval či realizoval," cituje PNP zprávu policie. Nezvěstný měří 173 cm, má běžnou postavu, tenký bílošedý plnovous s knírkem a pleš. Policie hledá někoho, kdo by ho viděl po 21. prosinci 2013, kdo ho eventuálně vezl autostopem, zda s někým mluvil o svém záměru podstoupit v Čechách operaci atd. Informace přijímá kriminálka v Řezně na telefonu  0941/506 2888 nebo jakákoliv jiná služebna, uzavírá PNP.