Hned po letním slunovratu počíná výška Slunce na obloze klesat. Slunce se od obratníku Raka začíná zdánlivě vracet směrem k nebeskému (světovému) rovníku. Obvykle 22. či 23. září, dnem podzimní rovnodennosti Slunce (letos připadá na 22. září, přesně na 22:43) projde tzv. podzimním bodem, jedním ze dvou průsečíků světového rovníku a ekliptiky na nebeské sféře.

Astronomické léto definitivně končí. O podzimní rovnodennosti dopadají sluneční paprsky v poledne kolmo na rovník, na 50° severní šířky je výška Slunce nad obzorem 40°.

Den a noc trvají všude stejně dlouho, po dvanácti hodinách – proto název rovnodennost. Dnem rovnodennosti přestupuje Slunce na své zdánlivé dráze ze severní polokoule na jižní. Letos, v roce 2013, připadá podzimní rovnodennost na neděli 22. září, přesně na 22:43 hodin středoevropského letního času.

Pro ty, kdož si chtějí zopakovat znalosti ze základní školy (či tam nedávali pozor) ještě připomínáme, že základní příčinou střídání ročních dob je sklon zemské osy která při oběhu Země kolem Slunce udržuje v prostoru stálý směr ke světovému pólu. Nikoliv tedy proměnlivá vzdálenost Země od Slunce na její eliptické dráze. Zemská osa svírá s rovinou ekliptiky stálý úhel.

Jana Tichá,

ředitelka Hvězdárny 
a planetária 
v Českých Budějovicích 
s pobočkou 
na Kleti