Národní památkový ústav získal dotaci více než 110 milionů korun, a ta půjde na obnovu Horního zámku. „O revitalizaci uvažujeme od roku 2015, těší mě nejen jako ministra kultury, ale i jako jihočeského rodáka fakt, že po čase projektových příprav může slibovaná obnova začít,“ zhodnotil situaci ministr Herman při Probouzení zimního zámku ve Vimperku a dodal: „Vimperský zámek je od roku 2010 národní kulturní památkou a naši pozornost a péči si zaslouží.“


Národní památkový ústav zámek převzal přede dvěma lety v neuspokojivém stavu. Zdi jsou značně narušené, dřevěné prvky napadené dřevomorkou a velká část interiérů je v havarijním stavu. „Návštěvnické a provozní zázemí je pouze provizorní,“ zhodnotila stav Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ), a doplnila: „To vše by se mělo změnit. Věřím, že se zámek po obnově stane nepřehlédnutelnou dominantou v širokém okolí i vyhledávaným turistickým cílem.“ Opravy skončí poslední den v roce 2020.

CO VŠECHNO UŽ KOLEM VIMPERSKÉHO ZÁMKU SLIBOVALI? NAJDETE SHRNUTO V TÉMATU: Zámek Vimperk


Vimperský zámek se dočká oprav po téměř čtvrt století čekání. NPÚ ho převzal od Národního parku Šumava začátkem roku 2015. „Chceme mít zámek na srovnatelné úrovni jako další kulturní památky,“ dodal Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy v Českých Budějovicích.


Chystaná obnova je první částí projektu Probouzení zimního zámku, která počítá s postupnou rehabilitací celého areálu. „Nové budou sítě, pokladny a návštěvnické zázemí, expozice muzea o místní historii i prohlídková trasa,“ popsal kastelán Vojtěch Brož.