Vymyslela jej pedagožka umění Marielle Seitzová z Institutu pro kreativitu a pedagogiku v Mnichově pod názvem Milostné dopisy. Je určen školní mládeži a předškolákům a vyzývá je k sepsání nebo nakreslení milé vzpomínky na zesnulé. Na reálce ve Pfarrkirchenu se nápadu ujala Eva Wanninger-Langová a posbírala od dětí, mladistvých a mladých dospělých z deseti vzdělávacích a tísňových institucí města skoro 700 dopisů. Rozvěsili je na hřbitově na Gartlbergu, ale před vernisáží přišla v noci na středu vichřice a část expozice zničila. Zbytek z opatrnosti před další pohromou snesli sami a v pátek ji znovu nainstalovali. Odpoledne výstavu se 600 vzkazy do nebe – od poselství křesťanské naděje po vyjádření do hloubky se zařezávajících lidských pochybností - slavnostně zahájil poslanec zemského sněmu Thomas Goppel. Práce mají být k vidění u vchodu do hřbitova pravděpodobně do 10. listopadu.

Kolik stojí pohřeb

Pohřeb do hrobu v Rakousku stojí průměrně 240 eur. Škálu cen v asi 500 hřbitovech Horních Rakous dal dohromady deník OÖN. Pohřeb v rakvi do země stojí v této spolkové zemi průměrně také zmíněných 240 eur, přičemž třeba na farním hřbitově St. Margarethy pozůstalí platí 1710 eur a v Traunu naopak jen 24 eura.

Umístění urny v Zell am Pettenfirst stojí 2250 eur, na farním hřbitově v Gilgenbergu jen deset eur. Za uložení do hrobky účtuje fara sv. Rodiny ve Steyru 4680 eur, fara Obernberg (okr. Ried) 37 eur. Prodloužení nájmu hrobového místa o deset let je u dvojhrobu pro víc nebožtíků na městském hřbitově ve Welsu za 1171 eur, v St. Leonhardu u Freistadtu za 800 eur, v St. Peteru (okr. Rohrbach) za 40 eur. Podobně se liší nájmy míst v kolumbáriu – od 120 do 2200 eur, a u hrobek - od 140 do 2703 eur.

Co už zažila kadeřnice

Kadeřnice, která už něco pamatuje…Zdroj: Deník/repro

Linecká kadeřnice Herta Feischlová (76) „soukromničí“ už 55 let. Dnes má sedm salonů se 22 zaměstnankyněmi a čtyřmi učenkami, sama stojí od úterka do pátku u křesel v hlavním centru firmy na Rainerově ulici a v sobotu se stará o stálé zákaznice v Ebelsbergu.

A má o čem vyprávět, píší OÖN. Nezapomene třeba na den, kdy k ní přišla dáma s plavým pudlem a chtěla udělat přeliv stejné barvy. Krátce nato odešla jako „šampaňská“ blondýnka. Zvláštní přání mají i muži – několikrát už jim obarvovala šedivé ochlupení prsou. V šedesátých letech tupírovala stovky klientek na účes bývalé perské císařovny Farah Diby… A ještě jedna kuriozita – při mezinárodních závodech ve střelbě na asfaltové holuby, ve kterých nastupovala, o přestávkách dělala soupeřkám sestřihy, píší OÖN a uzavírají: „Jen jedno prý nedělala nikdy – stříhat manžela Rudiho nebo syny Jörga a Christiana. Neumí si prý sice představit nic krásnějšího než stříhat, ale doma to musí skončit…“

Linec se nafoukl

K 1. říjnu měl Linec 206 819 obyvatel, meziročně o 1295 víc. Před deseti lety jich bylo 189 000. Bilanci vylepšují i novorozenci, kterých letos bylo do října už rekordních 1682. Po odečtu zesnulých je to „přebytek“ 155 osob. Přistěhovalo se 11 582 lidí, odstěhovalo 10 822.

Vyrukuje občanská garda?

Vikingové z facebooku.Zdroj: Deník/repro

O plánech "Vikings Security Austria" patrolovat v pětičlenných skupinách od tohoto víkendu – od sobotního poledne do nedělního oběda - po Linci náš web informoval. Na facebooku, kde hledá dobrovolné „spolubojovníky“, se organizace opticky prezentuje jako sdružení holohlavých svalnatců v kožených oděvech a budí víc hrůzy než pocitu bezpečí pro občany, kvůli kterému prý vznikla, napsaly OÖN.

„Nepotřebujeme žádnou ,občanskou gardu´, policie dělá dobrou práci,“ reagoval starosta Klaus Luger, podle kterého Vikingové svým oznámením „zkoušejí vzbuzovat nejistotu a rozdělovat společnost“. Mluvčí policie David Furtner varuje, že pokud skupina vyrukuje k hlídkám, budou její členy kontrolovat a zjišťovat jejich identitu, „což tito lidé vůbec nemají rádi“. Žádný poplach ale exekutiva nevyhlásila, naopak, přistoupí prý k věci zcela v klidu.

Zjistit, kdo za projektem stojí, není tak jednoduché, bylo by třeba vyjednávat s Facebookem, a to nejde tak rychle. Žádnou odpověď nedostali Linečtí ani od kolegů z Bavorska, kde jsou Vikingové činní už déle.