Jen pár drobností zbylo sestrám Študlarovýmz lenorského bytu po mamince, který přesně před rokem musel být spolu s dalšími pěti zdemolován po výbuchu a požáru, jenž založil jedenz jeho obyvatel. Obě sestry už pár let se svými partnery žijí v Trhových Svinech. Byt v Lenoře patřil jejich mamince, která zemřela jen půl roku před tragickou událostí. Maminčin partner František zůstal v bytě a obě sestry ho pravidelně navštěvovaly. „Na ten okamžik nikdy nezapomenu. Sestra mi volala, že barák vybuchnul a že vážně popáleného Fandu vezou do vinohradské nemocnice. Strašně jsem se lekla,“ vzpomíná Alena a dodává, že Františkova zranění byla a jsou velmi vážná dodnes. Byt po mamince byl pod tím, kde došlo k výbuchu. Partner jejich maminky, který obě sestry vychovával od Alenčiných patnácti let, se do Lenory dosud vrátit nemohl. Stále není úplně fit. „Tři měsíce byl v umělém spánku. Od prázdnin už rehabilituje,“ doplnila.

I po roce se Aleně Študlarové vhánějí slzy do očí. Z bytu, v němž se sestrou vyrostly, dokázaly zachránit jen dokumenty a rodinné fotky.

Sestry dodnes nedokáží vyjádřit poděkování všem, kteří jim podali pomocnou ruku. Ať už to byli lidé z Lenory, kteří pomáhali s vyklízením objektu, či lidé, kteří poslali peníze do sbírky. „Poděkování patří do vinohradské nemocnice, obrovsky pomohla obec Lenora.

Ze dvou bytů, které měli k dispozici, dostal jeden z nich František. „Byt je připravený a se sestrou jsme ho převzali za něj. Těší se domů, ale ještě nejméně dva měsíce bude rehabilitovat,“ popisuje Alena, která je ráda, že se Františkovo zdraví lepší. Zásluhu mají i přátelé, hlavně rodiny pana Kováře a pana Wolfa. „Dodnes mi není nejlíp, když si na to vzpomenu a že na to myslím skoro denně. My sice máme kde bydlet, ale přišly jsme o srdeční spojení s mamkou a o vzpomínky na dětství,“ uzavírá Alena Študlarová a posílá slova díků všem, kteří pomáhají.