„Loni a předloni měl candát rekordní rok, jak do počtu mladých ryb, tak do tempa růstu,“ řekl přímo na palubě výzkumného plavidla ředitel budějovického Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie Věd. „Jsou nebývale velcí. Už ve druhém roce mají skoro 30 cm.“

„Candát je velmi citlivý na potravu. Potřebuje hlavně malé ryby, a když je nemá, ubývá ho: roste pomalu, nerozmnožuje se, žere vlastní mláďata apod.,“ vysvětlil Jan Kubečka. „Vodohospodáři si to začali uvědomovat a v poslední době se snaží držet hladinu Lipna tak, aby malých ryb byl dostatek.“ Nejlepší by podle hydrobiologa bylo, kdyby se s hladinou vůbec nehýbalo, což ale nejde. „Došlo se k rozumnému kompromisu: přes léto se nechá narůst vegetace na břehu tím, že hladina poklesne, a další rok na jaře se nechá zaplavit.“ A zdá se, že to některým druhům stačí.

SUMEC SE ZAČAL MNOŽIT PŘIROZENĚ
K zajímavé změně dochází u sumce velkého. „Se vzrůstem jarních teplot se zlepšily podmínky pro rozvoj tohoto vrcholového predátora evropských vod,“ říká Jan Kubečka. „Dřív byla jeho populace zcela závislá na umělém nasazování, dnes se ale rozmnožuje přirozeně. Jeho počty rostou, což bude mít vliv na kaprovité ryby i další dravce. V nádrži Lipno, která je vysoce položená, je ale tento proces teprve v začátku.“

SE SÍHEM JE KONEC
Na druhou stranu z Lipna úplně zmizel síh, indikátor čisté vody a málo narušeného prostředí. „Došlo k tomu překvapivě rychle, trvalo to pouhé desetiletí,“ popsal Jan Kubečka. „Zádrhel je patrně ve stadiu jiker. Na Lipně to nikdo nestudoval, takže přesné mechanismy neznáme, ale odjinud víme, že jedním z faktorů by mohlo být zvýšené zajílení a pokrývání jiker sedimentem.“ Tato ryba vyhynula i v římovské nádrži. S českým síhem ale není úplný konec, daří se mu v nových důlních jezerech Medard a Most, kde budějovičtí vědci uskutečňují unikátní experiment s jeho nasazením do zatopených dolů. Lipno zkoumají od od r. 1990. „Tehdy to ale byly ještě dřevní doby, průzkum moderními evropskými metodami tu děláme od roku 2003,“ dodal šéf Hydrobiologického ústavu.

Z průzkumu Lipna:
- v nádrži žije celkem 19 druhů ryb a 2 kříženci
- biomasa ryb vzrostla v l. 2016-17 o 20 procent
- v r. 2017 se ztrojnásobila početnost plůdku oproti r. 2016 (okouni ji měli rekordní). Díky velkému množství plůdku mladí candáti přešli na dravou výživu mnohem dřív než v jiných letech, což se příznivě projevilo na jejich růstu a přežívání.

Hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR ve spolupráci s Jihočeským územním svazem Českého rybářského svazu na Lipně provádějí komplexní průzkum rybí obsádky.
V Lipně se obnovuje populace candáta, síh vymizel