Pomůžou i peníze
Kdo by rád přispěl finančně, třeba na druhý dron s termovizí, který je jednou z mála metod, jak najít srnčata v některých typech porostů, může, a to na transparentní účet u Fio banky: 2701873436/2010. Dron s baterií, pojištěním a tabletem vyjde zhruba na sto tisíc korun. I díky pomoci veřejnosti už skupina získala peníze na první dron s termovizí a nabízí pomoc zdarma myslivcům i zemědělcům do jetelových porostů.

Že to má smysl, dobře ví Pavla Benettová, koordinátorka ze skupiny, která srnčata vynáší z luk na Krumlovsku, Budějovicku a na Kaplicku. Dobrovolníci už zpod žacích lišt sekaček vynesli desítky srnčat. Nikdo jiný než právě oni mláďatům pomoci nedokáže. A i těch, kdo jsou ochotní obětovat trochu času, každý rok přibývá, stále jich je málo.

Loni se do záchrany srnčat před posečením zapojilo kolem čtyřiceti lidí, ideální by byl zhruba čtyřnásobek. „Kdyby se sešlo dvě stě dobrovolníků, z nichž by každý mohl aspoň na dvě tři akce, bylo by to úžasné. Čím víc, tím líp,“ říká Pavla Benettová. „Když se nás sejde dvacet, za tři čtvrtě hodiny máme louku prochozenou, čtyři lidi by tam chodili tři hodiny.“

Ročně v České republice zbytečně při traktorovém sečení umírá asi 60 tisíc srnčat.
Zabraňuje krveprolití němých tváří při senosečích, v tomto období si bere volno

Na pomoci není nic složitého. Dobrovolník se přihlásí na webu Senoseč online nebo ještě lépe na facebooku, ve Skupině Vyhánění srnčat - senoseč, Krumlovsko, Budějovicko a Kaplicko, další kontakty jsou na webu stopsecenisrncat.cz, a pak sleduje, kdy a kde se jde do akce, a nahlásí, kam vyrazí. „My například napíšeme, že ve středu se chodí v osm ráno tam a tam u Kaplice. Ti, co můžou, napíšou, že přijedou, a že jedou třeba z Budějovic a mají dvě volná místa v autě,“ popisuje koordinátorka jednoho z jihočeských týmů, který se každý rok rozrůstá. Někdo si na vynášení bere dovolenou.

Jak to funguje?

U vynášení jsou myslivci, myslivecké zkoušky má i Pavla Benettová. Na začátku se řekne, jak se bude louka procházet, kde jsou jaké známky pohybu srn a podobně. V podstatě jde o to, odnést srnče z louky chvíli předtím, než projede sekačka, chodit den předem nemá smysl. „Maličká srnčí miminka zůstanou ležet tam, kam je položíme, ta větší dáváme do papírové krabice, aby se na louku nevrátila. Pár hodin počkáme, než se louka poseče, a pak je zase vypustíme.“

Kostýmovaný průvod na Slavnostech pětilisté růže v Krumlově v roce 2019.
Namísto Slavností pětilisté růže připravuje Český Krumlov Zahradní slavnosti

Dobrovolníci by měli mít gumovky a přes ně pogumované kalhoty, pokud se chodí ráno za rosy, přes den pak není radno podceňovat pokrývku hlavy a zásobu vody. Někde se chodí od 6 hodin, někde od 10, někde až odpoledne, protože se seče až v 17 hodin.

Psa jen loveckého

Domácí psí mazlíčci ku pomoci moc nejsou. „Ale dobré je vzít třeba vycvičeného ohaře, který umí srnče vystavit, tedy ztuhne a upozorní páníčka, že tam je. A jen po domluvě s myslivci,“ dodává koordinátorka.