Hostující rodiny i podnikatelské partnery jim zajistila zprostředkovatelská agentura. Firmám byli žáci z Mühlviertlu přidělováni jednotlivě, s ohledem na individuální zájmy hostů, píší OÖN. Tak Matthias Mayr a Fabian Krejan měli štěstí, že pracovali v zákulisí londýnského Fashion Week a tak z nejtěsnější blízkosti zažívali náročnou organizaci tohoto mezinárodního zážitku.
Londýnští podnikatelé byli podle lineckého listu s praktikanty z „Austrie" na výsost spokojeni. Někteří byli dokonce na základě výtečné práce zapsáni na VIP-listinu vybrané ADC-College. Tím mají šanci po ukončení školy sbírat několik let zkušenosti v Londýně.
„Kromě sice známé, ale v denním užívání přece neobvyklé, řeči byla pro skupinu středoškoláků výzvou i navigace velkoměstskou džunglí. Po práci a o víkendech měli účastníci nicméně čas prohlédnout si četné pamětihodnosti a město lépe poznat," dodává list a cituje tři žákyně, které se shodly, že obzvláštní atrakcí pro ně byly Imperial War Museum a Camden Town.

Nakupují akčně

Rakušané byli i loni národem akčních slev, píše deník OÖN. Momentálně nakupuje čtvrtina zákazníků čerstvé produkty za akční ceny, jak ukázal průzkum 2800 domácností. Podle něj loni výdaje za čerstvé potraviny lehce stouply o 1,3 procenta. Za uzeniny, mléko, máslo, maso, sýry, ovoce, vejce a hotové produkty sousedé vydali průměrně 140 eur měsíčně. (Chléb a pečivo sledováno nebylo.)
Ze spousty čísel je několik faktů pozoruhodných, komentují rozbor OÖN. Většina vysávaných peněz v potravinovém koši je vydávána nadále za uzeniny a šunky. Následují mléčné produkty, pak maso. Zeleniny se prodalo loni o 1,6 procenta víc, i když byla dražší o osm procent, ovoce o pět procent i při devítiprocentním zdražení. Expertka Micaela Schantlová zdůrazňuje, že cena sama není rozhodujícím kritériem – podíl ovoce a zeleniny na akcích řetězců léta klesá, ale objem prodeje stoupá.
Na nákupech se výrazně projevilo horké léto, pokračují OÖN. Supermarkety prodaly o 41 procent víc melounů, o 14 procent víc okurek a sedm procent víc masa ke grilování. Obrat u ledové kávy vyskočil o čtvrtinu. Zejména maloobchod zaznamenal silný pokles prodeje potravin, které je třeba vařit, jako vajec, masa, kořenové zeleniny a polotovarů.
Podíl biopotravin v nákupech prý loni stoupl ze sedmi na osm procent.

Každý stý je cizí?

Aktuálně je v Horních Rakousích ubytováno asi 13 800 azylantů. „Příští týden by mohl jejich počet dosáhnout 14 000, a tím jednoho procenta obyvatelstva této země," bilancoval zemský radní pro integraci Rudi Anschober. K rozmístění běženců připomněl, že 305 obcí jim dalo k dispozici byty, ale 91 míst ještě stojí stranou.

Prémie od Porsche

Přes napjatou situaci ve VW kvůli skandálu s manipulací s imisemi vozů vyplatila dceřiná firma tohoto koncernu, Porsche, každému z 20 000 zaměstnanců bonus 8911 eur za minulý rok, zaznamenal linecký Volksblatt.
K rovnosti výplat řekl šéf podnikové rady Uwe Hück, že není možné, aby zaměstnanec Porsche měl dostat nižší zvláštní prémii jen proto, že udělal nějaké hlouposti. „Dcerka" VW loni vydělala 2,335 miliardy eur při obratu 21,5 miliardy.

Rakušané šetří

28 procentům Rakušanů loni meziročně poklesly úspory, 25 procent zase našetřilo víc, píše Volksblatt. Dobrá třetina z „šetřílků" (35 %) loni vydělala víc, 44 % vydělalo stejně, ale střádali pilněji.
Přes stoupající finanční zatížení sázejí Rakušané na „železnou rezervu" – loni mělo 68 procent z nich něco uloženo pro nečekané vyšší výdaje. V roce 2014 to bylo jen 64 procent. Výše úložek je ovšem vysoce rozdílná, poznamenává list. V tomto ohledu „nouzového groše" jsou podle studie ING-Diba Rakušané evropskými šampiony. Srovnávala šetření 13 000 osob starších 18 let ve třinácti zemích, mimo jiné také v České republice.

Na S10 doplánovali

Plánovací práce pro 8,5 kilometru dlouhou objížďku Rainbachu v okrese Freistadt skončily, v dubnu předloží společnost Asfinag předprojekt ministerstvu dopravy, sděluje Volksblatt.
V příštím roce má podle vedoucího projektu Leopolda Lechnera odstartovat posuzování vlivu na životní prostředí úseku od Freistadtu na sever Rainbachu. Posuzování má trvat asi dva roky. Pro rok 2019 společnost plánuje výkup pozemků od asi stovky vlastníků. Stavební práce mají začít v roce 2021 a trvat tři roky. Náklad má být 195 milionů eur.
„Kdy bude S10 dostavěna až ke státní hranici ve Wullowitzu, tedy o zbývajících šest kilometrů, podle Lechnera závisí na tempu výstavby na české straně. Podle posledních informací tam má být trasa až k přechodu dokončena do roku 2024," uvedl list a citoval Lechnera: „Pozorujeme vývoj a můžeme kdykoliv reagovat."

Přibyl jim svátek

Den reformace v úterý 31. října 2017 bude v Bavorsku státním svátkem, napsala PNP. Jednomyslně to rozhodl zemský sněm. Jak řekl ministr vnitra Joachim Herrmann, země tak chce uctít zvláštní význam této události – nahradit dosavadní „bezduchý halloween" v tomto termínu svátkem v zemi, která je a zůstane křesťansky vyhraněnou. Návrh strany Svobodných voličů, aby byl tento svátek slaven každoročně, ale ostatní frakce odmítly.
31. října 1517 zveřejnil Martin Luther svých 95 tezí a zahájil tak církevní obnovu – reformaci, vysvětlují PNP.

Světový den spánku

Pátek 18. březen je Světovým dnem spánku, povšimly si také linecké OÖN.
Připomínají, že člověk musí dostatečně spát, aby byl zdravý a výkonný. „25 procent všech dospělých Rakušanů ale má se spánkem potíže," říká neurolog Andreas Kaindlstorfer, expert „Neuromed Campusu" v Linci. Následky jsou pak patrné po celý den. Nevyspalí lidé jsou malátní, nesoustředění, náladoví…
Kaindlstorfer tvrdí, že kdo se alespoň třikrát v týdnu po ulehnutí večer převaluje a nemůže „zabrat", trpí poruchou usínání. O poruchách spánku pak lékaři mluví, jestliže se pacient alespoň třikrát v noci vzbudí a potřebuje více než 30 minut k tomu, aby znovu usnul. Trvají-li problémy déle než tři měsíce, jde o chronickou poruchu.
Noční odpočinek ruší nejčastěji starosti a stres. Rušit jej ale mohou i organické příčiny jako apnoe, zástavy dechu či syndrom neklidných nohou. Poruchy spánku patří k prvním a nejčastějším symptomům depresí.
„Nespavosti je možné se ,naučit´," uvádí list. Je velká skupina lidí, u nichž se vyvinul takový strach, že nebudou moci spát, že skutečně nemohou usnout, říká Kaindlstorfer. Radí, že tady by mohl pomoci autonomní trénink.
Dlouhodobá nespavost přispívá k produkci stresových hormonů, které zatěžují oběhový systém, permanentní nespavost vede k oslabení imunity. „A kdo málo spí, má víc chuti k jídlu a sklony k nadváze," pokračuje článek. Dospělý, který spí dostatečně dlouho a dobře, je více chráněn před infekcemi a přes den méně citlivý na bolest.
Kolik hodin spánku je ideální, to podle Kaindlstorfera nelze říci. Žádný člověk není srovnatelný s druhým. Podle jeho zkušeností trvá dobrý spánek šest až deset hodin. Zda byl vydatný, to určuje, jak se spáči daří druhý den…

Uplácený bulvár?

Veřejné rozpočty v Rakousku vydaly loni kolem 188 milionů eur na inzeráty a reklamní kampaně, píší OÖN ze správy úřadu pro média KommAustria a kritizují, že nejvíc těchto peněz, celkem 51 milionů, šla titulům „Krone", „Heute" a „Österreich", tedy „triumvirátu bulváru". Jen „Kronen Zeitung" dostal „ze státního" kolem 22,6 milionu eur, „Heute", noviny zdarma, asi 14,4 milionu, na „Österreich" šlo 14 milionů.
OÖN opakují, že jde o peníze vydávané na inzeráty. Oficiální podpora tisku podle zákona je přitom devět milionů eur ročně pro všechny rakouské tituly dohromady.
Nejvíc na reklamu v médiích vydalo loni opět hlavní město – 46 milionů. „Bez pozitivního zpravodajství v Kronen Zeitungu, Heute a Österreichu je vídeňská SPÖ ztracena – toto přesvědčení vězí jako děsivá mantra v hlavách odpovědných politiků," uvádí linecký list. „Důsledkem je, že novinám jsou masivně poskytovány peníze jako strukturální ,ochranný úplatek´, který má garantovat ,ochotné´ zpravodajství. Tedy systém, který bývalý vídeňský radní Werner Faymann z radnice úspěšně importoval do úřadu vlády…"
„Že hlavní profitující z této praxe kupování přízně jsou zrovna ta tři média, která jsou tiskovou radou nejčastěji odsuzována, je mediálněpolitickým šílenstvím," pokračují OÖN. „Zejména v turbulentních časech přejímají seriózní tituly úkol kriticky se dívat na prsty mocným. To ale vyžaduje personál a peníze. Vědomé cílené ,hladové diety´ kvalitního tisku jsou proto nejen porušením soutěže, ale také vysokým ohrožením demokracie," končí list.