„Nejsem odborníkem na dětskou stomatologii, ale když člověk vidí v zubu dva tunely, nemusí být zubařem, aby věděl, že něco není v pořádku. To je ovšem ta lepší varianta, protože často ze zubu nezbývá nic! Nehledě na velmi nepříjemný zápach z úst," říká student třetího ročníku Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Marek Novotný z Tábora a ptá se, jak je možné, že si zanedbaných zubů nevšimnou rodiče.

„Když jsem se ptal jednoho chlapce ve druhé třídě, který měl na každé stoličce dva kazy, kdy byl naposledy u zubaře, odpověděl, že tam ještě nebyl. To nepotřebuje komentář," zlobí se budoucí doktor.

Největší vinu na stavu chrupu dětí mají rodiče, kteří zanedbávají péči v raném věku. „Pokud má dítě zubní kaz ve čtyřech letech, nebo dokonce ještě dříve, je to výsledek jejich naprosté ignorace. Většina dětí ještě v osmi letech nemá dostatečně jemnou motoriku na to, aby si správně vyčistily zuby, i když se o to snaží. Rodiče by proto měli zoubky dočišťovat a postupovat přitom tak, jako by je čistili sobě," apeluje Marek Novotný a poukazuje přitom na zajímavý jev, kdy děti z vyšších sociálních vrstev mají chrup v lepším stavu.

„Nejsou to data, o která bychom se mohli opírat, ale obecně to tak bohužel je. Přesto, že je to velice individuální, dá se říci, že se zhoršující se sociální situací rodiny, je horší i chrup dětí," míní. Ne všichni rodiče jsou ale stejní.

„Čistím či dočišťuji holkám zuby dvakrát denně a jednou za půl roku chodíme na preventivní prohlídky. Snažím se vyhýbat sladkostem, ty dostávají jen výjimečně, a tak mají zuby v pořádku. Ale vím, že rodiče v okolí s kazy dětí bojují," říká Monika Tomášková z Tábora, která má děti staré šest a tři a půl roku.

Mladí stomatologové zatím na Táborsku prošli dvě střední školy, čtyři mateřinky a šest základních škol. Málo kde však zkontrolovali celou školu, většinou zůstalo jen u několika tříd. „Bohužel, o preventivní kontroly nebyl mnohdy zájem ze strany vedení školy. Přitom je to zadarmo. Někde jsou z programu nadšení, jinde už méně. Proč? To netuším. Například v Plané nad Lužnicí a na ZŠ Bernarda Bolzana byli nadšení, jinde nás hnali s tím, že prý je to určitě reklama," říká Marek Novotný.

Boj s plakem

Za pokažený zub a zápach z úst může především „společenstvo bakterií", tedy plak. Toho je na zubech mnoho a bakterie v jeho spodní části produkují kyseliny, a právě ty vyleptají díru do zubu.

„Plak nějakou dobu musí „zrát" a růst, aby měl potenciál způsobit kaz a jediná možnost, jak s ním bojovat, je ho mechanicky rozrušit. Vzít kartáček a promíchat ty bakterie. Těm pak bude zas trvat, než se opět správně poskládají, aby byly schopny udělat kaz. Není nutné bakterie zabíjet, stačí rozrušit struktury," popisuje. Mnohé ústní vody jsou podle něj neúčinné, protože na zničení plaku by byla třeba kyselina sírová.

Škodlivé sladkosti

Marek Novotný vysvětlil, proč vadí sladké. Bakterie ve spodní vrstvě plaku totiž jí cukry a z nich produkují kyseliny.

Nejvíc vadí jednoduché cukry jako například třtinový cukr nebo glukóza. Podle Novotného je tak lepší sníst najednou celou čokoládu, kdy je v ústech sice sladko zhruba hodinu, ale pak se očistí slinami a pitím. Když jí člověk sladké po kouskách celý den, udržuje se sladkost v ústech pořád a bakterie neustále produkují kyseliny a ničí zuby.

„Nejhorší jsou slazené nápoje jako cola, Jupíky, energy drinky a další, protože pít musíte celý den. Můžete jíst klidně sladké, ale poté musíte zuby správně čistit. Co se týče těch nápojů, když budou děti pít celý den colu, tak jim nepomůže ani svěcená voda," upozorňuje Novotný s tím, že nejlepší radou pro rodiče kromě čištění zubů je stop sladkým nápojům.

To potvrdila i dentální hygienistka Kateřina Volková a dodala, že rodiče jsou zodpovědní za chrup dítěte do 12 let. „Podle toho je třeba se zařídit. Například chodit včas na preventivní prohlídky a ne tehdy, když problém vznikne" říká.

A jak správně učit čistit zuby nejmenším? „Záleží samozřejmě na věku a motorice dětí, ale obecně platí je učit, aby dělali kroužky, ne pouze linearní doprava – doleva. U malých dětí mezi osmi a deseti lety skousnout zuby na sebe a dělat kroužky přes horní i dolní zoubky zepředu. Kousací plošky stoliček čistit jednoduše lineárně tam a zpátky. A hlavně dětem dočišťovat," uzavírá Marek Novotný.

David Peltán