Nechali se vytáhnout nejsilnějším mužem světa.Přou se o obchvat

V příhraničním Rainbachu sílí protesty proti zamýšlenému západnímu obchvatu rychlostní silnice S10 kolem obce. Před deseti lety občané bojovali proti tehdejší variantě s tunely a do terénu zapuštěnými koridory, nyní z důvodů úspor a ochrany vod chce Asfinag trasu naopak zdvihnout a plánuje například 20 metrů vysoký most. Jenže ochrana vod je podle protestujících ohrožena i tentokrát. Plánovaný úsek vede ochranným pásmem území Freistadtu, Jaunitzu, Rainbachu a Waldburgu, píše deník OÖN. „Nejde jen o pitnou vodu pro obec, ale o vodní rezervoár pro celý region s dvanácti tisíci obyvateli. Také freistadtský pivovar bere vodu odtud. Kvůli nedostatku vody v létě zásobují tyto zdroje zčásti také potřeby Hirschbachu. Je obava, že solení vozovky a imise trvale negativně ovlivní kvalitu spodní vody a tím i pitné. V oblasti Kranklau, kde je nejnižší bod trasy, budou velká množství povrchové vody odváděna do Rainbachu, následně do Jaunitzu a Feldaistu. To ohrozí domácí i veřejné studny," uvádí protest občanské iniciativy proti západnímu obchvatu.

„Bereme námitky velmi vážně," říká v OÖN starosta  Friedrich Stockinger. „Podle Asfinag je ale západní trasa jedinou možností. Musíme se rozhodnout." Času je prý ještě dost, plánovací práce budou vypsány v březnu a rozhodnutí má padnout v létě.

Hospodářská komora veřejnost ujišťuje, že v detailním plánování a přezkoumání vlivu stavby na životní prostředí budou zájmy místních obyvatel zohledněny vysokou měrou. Předsedkyně Gabriele Lackner-Straussová říká, že rezignovat na stavbu by naopak „bylo to nejhorší, co by se regionu mohlo stát". Tuto argumentaci odpůrci nepřijímají – takové strašení je podle nich jen prostředkem nátlaku. Stavbě v zásadě nechtějí bránit, jen její řešení západním směrem prý není dobré.