Nyní se proti záměru ozval s protesty Svaz pronásledovaných nacismem, píše deník PNP. Jeho šéf Guido Hoyer tvrdí, že zde v letech 1933-45 bylo vězení gestapa. Dokonce se prý zde tehdy popravovalo. Z aktů okresního soudu se podává, že předtím od roku 1879 do roku 1922 bylo v Ambergu popraveno 14 mužů, vesměs odsouzených za vraždy. Poslední zadokumentovaná poprava byla v roce 1935, kdy byl gilotinou sťat trojnásobný  vrah.

 Majitel pevnosti Gerald Stelzer (41) tvrdí, že nenašel jediný záznam o tom, že by zde gestapo odpůrce režimu věznilo. Oživením objektu nechce „vytloukat kapitál“, ale objasňovat – už při stavebním řízení prezentoval zřízení dokumentačního prostoru s doklady minulosti budovy. Z let 1933-45 ale žádné nenašel. Nejsou ani v městském archivu. Proto nyní žádá EU o příspěvek na další zkoumání této doby.

Majitel investoval do rekonstrukce pevnosti už milion eur. „Od října chce nabídnout  sedmnáct jedno- až dvojlůžkových pokojů pro hosty a velký seminární prostor pro firmy,“ uzavírá PNP.  

Potírají záškoláctví 

Záškoláctví na rakouských školách přibývá. V roce 2009 bylo jen v okree Wels řešeno správními orgány 233 případů, rok nato 272 a loni 277. Letos do konce ledna jich bylo 32 a zkušenosti říkají, že by za rok mohlo číslo dorůst na 290.

Ze zákona jsou rodiče povinni nemocné dítě ráno první den ohlásit škole, píše deník OÖN. Není-li tomu tak a školák chybí i druhý den, volá třídní učitel rodičům. „V řadě případů musí žák hodiny nahradit odpoledne,“ říká ředitelka Brucknerova gymnázia Elisabeth Hölblingerová. Ve škole tomu říkají dohánění povinností.

Všeobecně platí, že rodiče mohou děti na prvním stupni nechat doma až pět dnů ve školním roce, ale každý den musí být odůvodněn. Dovolená prý důvodem nepřítomnosti vůbec nemá být. Jednodenní nepřítomnost může povolit třídní učitel, týdenní ředitel, delší inspektor.

Zaplavují je auta 

Počet osobních automobilů v Rakousku loni poprvé přesáhl 4,5 milionu. Meziročně jich přibylo 1,6 procenta. Počet všech motorových vozidel se zvýšil o 1,7 procenta na 6,2 milionu. V roce 1990 bylo osobních aut jen 2,99 milionu. Loni bylo do provozu přihlášeno nových 317 279 osobních automobilů. Kolem třetiny (31,3 procenta) je naproti tomu starších deseti let.  Největší „hustota“ osobních aut byla loni v Burgenlandsku – na 1000 obyvatel tam připadalo 618 vozů. V Horních Rakousích to bylo 589. Na posledním místě byla Vídeň s 394 auty na tisíc obyvatel. Celorakouský průměr se od roku 1990 zvedl ze 391 na 537 aut na tisíc obyvatel. Počet motocyklů loni stoupl meziročně o 4,3 procenta na 409 675 kusů, počet nákladních aut do 3,5 tuny o 3,4 procenta na 336 322.  

Preventivně do basy?

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) uvítal rozhodnutí spolkové vlády na zavedení tzv.“varovného výstřelu“ pro mladé pachatele trestných činů jako důležité znamení. Mladým pachatelům i odsouzeným pouze k podmíněným trestům má být možnost v budoucnu uložit až čtyři týdny vězení, aby na vlastní kůži viděli, co to znamená. Opatření by mělo být užíváno zejména proti násilníkům, aby pocítili, že se nedopustili žádného kavalírského, tolerovaného deliktu, řekl ministr Beckstein.

Okradli ji na koberci

Právní spor kolem údajně nejdražšího koberce světa pokračuje. Bývalá majitelka se u mnichovského vrchního zemského soudu odvolala proti zamítnutí její žaloby na augsburský aukční dům Rehm o náhradu škody 350 000 eur za to, že aukcionář nepoznal cenu jejího zděděného perského koberce ze 17. století. „Ocenil tepich na 9000 eur,“ připomíná deník PNP. „Při následné aukci byl ale prodán za 19 700 eur a při novém prodeji v Anglii dokonce za rekordní sumu 7,2 milionu.“