„Do loňského září startovala letecká záchranka z Hosína, kde jsme za pronájem platili čtvrt milionu korun ročně. Sídlila v nevyhovujících prostorách, do kterých jsme ale jako do cizího majetku nemohli investovat. Rozhodli jsme proto, že vybudujeme v areálu našeho letiště v Plané základnu novou," vysvětluje Zimola.

Několik měsíců na to však vláda rozhodla, že leteckou záchrannou službu bude na jihu Čech provozovat armáda. Problém nastal v tom, že její vrtulníky kvůli své vysoké hmotnosti nemohou na heliportu v Plané přistávat. Řešením je, že bude její stanoviště přesunuto na vojenské letiště v Bechyni. S tím ale vedení kraje v čele s hejtmanem nesouhlasí. Důvodem je prodloužení letových časů do určitých jihočeských lokalit a nemožnost přistát tam, kde doposud. S tím je spojené i překládaní pacientů, kvůli čemuž se mohou dostat později k odbornému nemocničnímu vyšetření. Navíc vzrostou i náklady na provoz. Zimola je proto stále přesvědčený, že by vláda mohla své rozhodnutí ještě přehodnotit.

Současný provoz vyjde na 50 milionů ročně. Po transformaci vzroste na 130 milionů

„Chci věřit, že po našich neustálých interpelacích vůči premiérovi a ministrům obrany i financí najde Vláda odvahu změnit toto své špatné, nesystémové a neodborné rozhodnutí," nekompromisně říká Zimola.

Smlouva současnému soukromému provozovateli letecké záchranné služby v kraji letos končí. Nový měl od ledna 2017 vzejít z výběrového řízení vypsaným ministerstvem zdravotnictví. „Během budování nové letecké základny v Plané jsme vycházeli právě z podmínek tohoto tendru, který mimo jiné hovořil o tom, že nový provozovatel musí tuto službu zajistit vrtulníky s hmotností do 3,5 tuny, které jako záchranářské využívají prakticky po celé Evropě. Armádní stroje, bohužel, mají 6,5 tuny a jsou tudíž pro tuto základnu nevyhovující," uvedl Zimola.

Podle hejtmana neobstojí ani argument, že tímto krokem chce ministerstvo financí ušetřit. „Mám informace, že ročně má stát provoz armádní letecké záchranky kolem 130 milionů, zatímco náklady současného provozovatele činí zhruba 50 milionů korun, což je mimochodem i maximální cena zahrnutá ve zmíněném tendru," zdůraznil Zimola.