„Vůbec jsem nechápala, co se mi děje. Vždy jsem měla krásné dlouhé vlasy a najednou začaly padat ve velkém. Nejprve jsem se snažila holá místa maskovat culíkem, ale za pár týdnů jsem byla bez vlasů úplně,“ popisuje Eliška krušné chvíle.

Jakmile zjistila, že jí vlasy padají, navštívila praktického i kožního lékaře. Ani série testů ale neodhalily příčinu ztráty vlasů i ochlupení. Navíc v té době otěhotněla s třetím dítětem a jakékoli léčení proto na dva roky přerušila. Vlasy, řasy ani obočí jí znovu nenarostly.

Obezita, nadváha - ilustrační foto.
Jak na cukrovku a těžkou obezitu zároveň? Nejlépe pomocí skalpelu

„Psychicky jsem na tom byla tenkrát opravdu špatně. Když jsem ráno po probuzení viděla postel plnou vlasů, rozbrečela jsem se. Žiji na vesnici, kde anonymita prakticky neexistuje. Nechtěla jsem vyjít z domu, připadalo mi, že se po mně každý otáčí,“ líčí tíživé období 35letá maminka.

Počty

Nemocí trpí v Česku tisíce lidí.

Nemocných navíc stále přibývá.

Postihnout může kohokoli, nevyhýbá se ani malým dětem.

Jakmile přestala nejmladší dceru kojit, začala svůj zdravotní stav znovu řešit. Ani rozsáhlé testy na imunologii jí však nepřinesly odpověď. Poslední naděje obrátila paní Eva k pražskému Centru Zdravé vlasy na Dermatovenerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Tam také poprvé uslyšela svou diagnózu – alopecia areata. Bílé krvinky napadají u tohoto autoimunitního onemocnění růstovou zónu vlasů a pacientům podobně jako paní Elišce vypadá veškeré ochlupení, které jim už znovu nenaroste.

„Zpočátku jsem se léčila pomocí kortikoidních mastí, vlasy mi začaly znovu růst, ale byly řídké a hodně jemné. Jakmile jsem oblast chvíli nemazala, tak jsem o vlasy znovu přišla,“ vzpomíná Eliška.

Ladislav Šenolt je profesorem Univerzity Karlovy, internistou a revmatologem.
Nemocné klouby výživou nevyléčíte, upozorňuje profesor Ladislav Šenolt

Se svou diagnózou se postupem času smířila. Paruky jí nevyhovovaly, na hlavu si proto raději váže šátky. Naděje na dlouhé vlasy i řasy se ale stále nevzdává. Nyní se bude moci zapojit do nové klinické studie, která testuje moderní léčebnou metodu pomocí tzv. malých molekul. Cílené léčení dokáže u pacientů utlumit zánět a reakci, která způsobuje ztrátu ochlupení. Oproti jiným léčebným metodám netlumí celkovou aktivitu imunitního systému, ale působí opravdu jen tam, kde má.

Názor odborníka

Prof. Petr Arenberger (přednosta Dermatovenerologické kliniky a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady)

Jde o autoimunně podmíněné onemocnění, kdy bílé krvinky likvidují růstovou zónu vlasů. Nemoc může být provázána s dalšími autoimunitními chorobami, jako je například onemocnění štítné žlázy. Nově můžeme nabídnout cílenou léčbu malými molekulami, která dokáže tlumit zánět a reakci způsobující ztrátu vlasů a chlupů. Na rozdíl od jiných metod ale působí jen tam, kde má, a netlumí celkovou aktivitu imunitního systému. Navštěvuje nás více než 2500 klientů a třetinu z nich tvoří právě pacienti s alopecií areatou. Značná část nemocných bohužel vůbec netuší o nových možnostech léčení. Pacienti se k nám mohu objednat na konzultaci, posoudíme jejich zdravotní stav a doporučíme jim tu nejvhodnější léčbu. Například pro muže máme k dispozici kromě transplantace vlasů i léky, které podporují přeměnu neaktivní formy mužského pohlavního hormonu testosteronu v aktivní.

Informace o nemoci

* Nemoc se zpočátku projevuje vypadáváním vlasů na hlavě nebo ztrátou vousů.

* Holá místa mají obvykle tvar menších kruhů a mohou se dále rozšiřovat. Někteří pacienti tak postupně přijdou o veškeré ochlupení.

* Lze rozlišit několik typů alopecie, nejčastější formou je mužská plešatost. Vypadávání vlasů postihuje téměř polovinu mužů nad 40 let.

Deprese. Smutek.
Nová metoda má pomoci schizofrenikům. Testují ji lékaři z Brna a Ostavy

* Ztráta vlasů se ale nevyhýbá ani ženám, s jejich úbytkem se potýká třetina z nich, a to především v období přechodu.

* Naději na vyléčení přináší nová moderní cílená léčba malými molekulami.

* Na léčbu alopecie areaty prostřednictvím moderních léků se zaměřují lékaři v Centru Zdravé vlasy na Dermatovenerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Tipy pro zdraví

Dopřejte si „léčbu“ z podzimní úrody:

Vlašské ořechy mají protizánětlivé účinky, jejich pravidelná konzumace v menší porci vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a podporují dobrou náladu.

Hroznové víno je jedno z nejzdravějších druhů ovoce. Podporuje imunitu, pomáhá proti únavě, nervozitě a depresím.

Hrušky posilují imunitní systém, působí na čištění střev, odstraňují zácpu a jiné trávicí obtíže.

Jablka čistí organismus, regulují trávení, posilují imunitu, pomáhají v boji s chřipkou a infekcemi, nachlazením, kašlem či horečkou.

Švestky zase chrání srdce a cévy, snižují cholesterol a regulují funkci střev.

Dýně mají antibakteriální účinky, výrazně posilují imunitní systém, snižují hladinu tuků v krvi a detoxikují organismus.