A není se čemu divit. Jak uvedl prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha: „Naše území oplývá velkým množstvím přírodních léčivých zdrojů, jejichž účinky se začaly již před staletími využívat k léčbě a prevenci nemocí“. Zájemci mají skutečně z čeho vybírat. Deník vám přináší v článku velký výběr "hýčkacích procedur".

Rande s jodem - Lázně Darkov
Koupele a zábaly v silně mineralizované vodě nabízí procedura s názvem „jodobromová solanka“. Ta obsahuje řadu cenných minerálních látek, a především jod. Koupele se připravují jako lázeň o teplotě 37°C . Přírodní jod je důleitá součást komplexní rehabilitace nemocí pohybového ústrojí, oběhového ústrojí, nemocí nervových, kožních i gynekologických. Celkový účinek jodu je nenahraditelný pro funkci štítné žlázy.

Sauna v maringotce na přírodním koupališti Poděbrady u Olomouce. Leden 2019
Na Poděbradech chystají plovoucí saunu, baňa je na prodej

Čokoládový zábal – Lázně Bohdaneč
Čokoláda vyživuje, omlazuje, regeneruje a tonizuje pokožku, podporuje odplavování toxických látek z těla. Čokoládový zábal je vynikající na vyhlazení a zkrášlení pokožky, má příznivý vliv na činnost srdce a detoxikaci. Při proceduře je aplikována na záda, ruce a nohy pravá belgická 70% čokoláda.

Plynové jezírko - Mariánské lázně
Naprostá rarita v českém lázeňství - procedura, jejíž kořeny sahají až do roku 1905, je založena na využití bazénku, kde jsou hosté po pás usazeni do přírodního plynu CO2, vyvěrajícího přímo z Mariina pramene. Je kombinována s oxygenoterapií, zlepšuje prokrvení těla i saturaci hemoglobinu kyslíkem, a má tedy příznivý dopad na regeneraci buněk.

Vzácné prvenství
V panenské přírodě Hrubého Jeseníku leží v údolí horské říčky Bílé Opavy lázně jako z pohádky. Karlova Studánka leží v nadmořské výšce 780 m. n. m. na východní straně nejvyšší hory Jeseníků – Pradědu a pyšní se nejčistším vzduchem ve střední Evropě. Jsou to moderní lázně, které si však zachovaly svého starobylého ducha a návštěvníka přenesou do doby svého založení v 18. století.

Radonová voda – Lázně Jáchymov
Jedinečná radonová voda účinně pomáhá léčit nemoci pohybového ústrojí. Žádné z evropských lázní nemají tak vysokou koncentraci radonu v přírodní minerální vodě jako v Jáchymově. Základem efektivní lázeňské léčby je kombinace koupelí v radonové vodě a rehabilitace.

Talasoterapie – Lázně Bechyně
Tato hluboce relaxační masáž je spojená s peelingem a zábalem z mořských řas. Mořské řasy účinně podporují detoxikaci a pomáhají při formování postavy, zeštíhlení, redukci tukových polštářů, zpevnění poprsí a ochablé pokožky. Řasy obohacují tělo o cenné proteiny, aminokyseliny, vitaminy a minerály.

Priessnitzova kúra – Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník
Střídavé kontrastní procedury (střídání teplé a studené vody) patří mezi ty tradiční, které byly prováděny již za Vincenze Priessnitze od roku 1820. Tyto postupy podporují krevní oběh a působí na zlepšení psychiky. Při opakované aplikaci dochází ke zlepšení imunity.

Otužování je zázračný lék pro tělo i mysl.
Zázrak jménem otužování: Aby se dostavil výsledek, musí se dodržovat pravidla

Pivní lázeň – Karlovy Vary
Vysoký obsah chmelových silic přispívá k vitalizaci a uvolňování kožních pórů. Pivovarské kvasnice pak díky vysokému obsahu vitaminu B a aktivním enzymům působí blahodárně na regeneraci pokožky. Lázeň probíhá ve vířivých kádích a je založena na koupeli v přírodních extraktech, ze kterých se vaří české pivo - čili chmel, pivovarské kvasnice a slad.

Celotělová kryoterapie v kryokomoře – Lázně Hodonín
Celotělová chladová terapie je chladová terapeutická metoda, při níž lze používat teploty v rozmezí od -110 °C do -160 °C. Extrémní chlad -110 °C nastartuje v lidském organismu mnoho fyziologických mechanismů a účinků – analgesie, hyperémie, relaxace, protizánětlivý a imunomodulační účinek.

Sirná koupel – Ostrožská Nová Ves
Sirná koupel je klidová nebo vířivá koupel v nerezové vaně se sirnou vodou. Má protizánětlivý, protibolestivý a dezinfekční účinek, uvolňuje svalové spazmy, pozitivně ovlivňuje pojivové tkáně a zlepšuje prokrvení, tlumí alergické reakce.

Rašelinové obklady a zábaly – Lázně Vráž
Po odstranění hrubých příměsí a strojovém rozdrcení se rašelina zahřeje a smísí s vodou. Vzniklá substance o teplotě asi 42 °C se aplikuje na příslušnou část těla. Docílí se uvolnění svalového napětí, prokrvení tkání se snížením či odstraněním bolestivých projevů pohybového systému.

Výběr Deníku: Lázeňský alkohol

Luhačovická bylinná
Základem Luhačovické bylinné je 13 druhů bylin a koření a mladé smrkové letorosty. V likéru jsou obsaženy mimo jiné květ divizny, heřmánek, máta peprná, pelyněk, kmín a
z cizokrajných bylin skořice, hřebíček a pomerančová kůra.

Priessnitz
Lázeňský bylinný likér Priessnitz je vyráběný výhradně pro Priessnitzovy lázně v Jeseníkách. Jeho receptura byla vyvinuta v 90. letech minulého století na základě dochovaných informací o výrobě tohoto regionálního bylinného likéru v dobách největší slávy léčitele Vincenze Priessnitze.

Luhačovice nabízejí jedinečné bohatství – přírodní léčivé prameny. Patří k nim známá Vincentka a 9 dalších minerálních pramenů. Pomáhají při lázeňské léčbě dýchacího ústrojí, pohybového ústrojí, trávicího ústrojí, oběhového ústrojí, cukrovky i rekondici po onkologické léčbě.

Poděbradská samička
Poděbradská samička je jemný hořkosladký bylinný likér z lázeňského města Poděbrady. Likér obsahuje 42 bylin a byl inspirovaný příběhem knížete Arnošta Hohenlohe, který si z rodného Bavorska přivezl recepturu jedinečného bylinného likéru obsahujícího jalovec, pelyněk či zeměžluč. Ten mu byl dle doporučení místního lékaře Boučka podáván každé ráno před snídaní na lačno. Na zámku se likéru říkalo Weibchen, což si český personál volně přeložil jako samička.

Aubertovka Třeboňská Lázeňská
Bylinná hořká lihovina vyráběná pro třeboňské lázně - Lázně Aurora a Bertiny lázně. Třeboňské lázně nabízejí tři vlastní likéry. Kromě známého likéru Aubertovka a Černého zlata je to také místní lázeňská specialita, likér Brusinka. Brusinka je sladký likér, který je vyrobený z brusinek z místních rašelinišť, má 40 % alkoholu a vznikl při příležitosti 120 let lázeňství v Třeboni.

Saunování je velmi prospěšné zdraví.
Voňavé saunování, které prospívá zdraví

Bylinný likér Dr. Adler
Pro Františkovy lázně se vyrábí ze 32 bylin klasickou macerací v alkoholu. Kromě bylin, alkoholu a cukru neobsahuje žádné příchuti ani barviva. Je to čistě přírodní produkt. Vyrábí se louhováním bylin v alkoholu za studena.

Mšenský bylinný likér
Likér Lázní Mšené je sladkohořké chuti, jehož základ a výjimečnost tvoří ovocný destilát a jedinečná skladba bylin.

Bylinná hořká Mariánskolázeňská
Likér obsahuje macerát z bylin, které podporují vylučování žaludečních šťáv. Uklidňuje střevní peristaltiku a odstraňuje žaludeční křeče.