„Řada lidí, kteří covid prodělali, mají chronické změny na dýchacích cestách a na plicích. Budou proto náchylnější k i dalším infekcím, i pneumokokovým,“ uvedla lékařka Zuzana Blechová z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Pneumokok jako bakteriální infekce svého sezónního maxima dosahuje v předjaří, po epidemii akutních respiračních onemocnění a chřipky. Vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jana Kozáková uvedla, že stejně jako u ostatních infekcí se počet případů v době epidemie koronaviru v letech 2020 a 2021 snížil. Loni tak bylo nakažených 264 osob, z nich 140 seniorů a 32 z nich nemoci podlehlo.

Do České republiky už dorazily nové vakcíny, které dokáží pomoci tělu vyzrát na nákazu konkrétní variantou viru, omikronem
ČR už má vylepšené vakcíny proti covidu: Jsou hlavně pro seniory a nemocné

V letošním roce se ale počty případů zase zvýšily. „Máme nárůst v období předjaří a i teď máme v národní referenční laboratoři spoustu vzorků. Vracíme se do normálu, pokud za normál považujeme rok 2019,“ uvedla.

Stačí jen jedna dávka 

Za osoby, jejichž zdraví ohrožuje pneumokok nejvíc, považují odborníci seniory a chronicky nemocné. Předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová uvedla, že podle průzkumu z roku 2021 pociťuje dlouhodobou nemoc nebo zdravotní problém 75 procent osob starších 65 let. Podle Kozákové starší osoby, které mají horší imunitu, jinak než očkováním chránit prakticky nelze.

„Zatímco proti chřipce je nutné se očkovat pravidelně každý rok, v vakcín proti pneumokokům stačí jediná dávka,“ uvedla Kozáková. Počty očkovaných ale kvůli epidemii také klesly. V roce 2019 si nechalo vakcínu proti pneumokokům podat téměř 135 tisíc lidí nad 65 let, předloni jich bylo 106 tisíc. 

Současné omikronové subvarianty jsou nakažlivější, lidé při nich ale tak často nekončí v nemocnicích. Výhodné je nechat si provést test na protilátky. Ilustrační foto
Zabijí deltu i omikron. Test protilátek napoví, jak jsou lidé odolní vůči covidu

Od roku 2015 se hradí z veřejného zdravotního pojištění vakcína proti pneumokokům seniorům, kteří žijí v zařízeních zdravotní nebo sociální péče jako jsou domovy pro seniory nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Vakcínu pojišťovny hradí také dětem do sedmi měsíců věku.

Podle Blechové by se ale měli kromě seniorů očkovat prakticky všichni, kdo se dlouhodobě léčí u některého z lékařů specialistů. Jde například o lidi s nemocemi jater, ledvin, srdce nebo plic nebo diabetiky. Mladším 65 let zdravotní pojišťovny po úhradě očkování u lékaře část nákladů vrací z fondu prevence.