Nicméně berme to všechno jako zátěžové období. Snažme se i ve spěchu nezapomínat na pravidelný příjem odlehčené potravy a dodržování pitného režimu. A když už běháme po nákupech, tak se správnou tepovou frekvencí. Víme přece, že uřícená a v obličeji brunátná žena neodbourává tuky. Pohyb, stačí intenzivní půl až hodinová chůze, zařazujme vědomě alespoň dvakrát, třikrát týdně, aby naše tělo nezlenivělo a nezačalo zlobit.Minimálně dvě z nás mají již přípravu Vánoc v krabičkovém období za sebou. Autorka knih Domácí krabičková dieta Alena Doležalová a členka našeho týmu Alena Němcová ze Strakonic.
Alena Němcováprožila již dvoje Vánoce po razantní změně své postavy díky jinému principu stravování. Požádala jsem ji tedy o postřehy a radu pro ty z nás, které nechceme ani během svátků ustoupit ze svého změněného životního stylu. Alena nám napsala: „Mám jedno velké plus, a sice moc ráda peču, ale zároveň nemám ráda sladké. Nicméně štědrovečerní večeři jsem si dala jako ostatní. Určitě by nebyl problém udělat odlehčený salát a přírodního kapra, ale řekla jsem si, že tak daleko nepůjdu a že jedna večeře mi neublíží. A měla jsem pravdu. Druhý den jsem připravovala krůtu se zelím a knedlíkem, já omezila knedlík. Přes svátky jsem se snažila jít každý den na procházku. Na návštěvách bylo vždycky něco zdravého na zakousnutí (ovoce, oříšky, zelenina, sýr), svařáček i vínko jsem si dala bez obav. A když jsem se vážila před Silvestrem, měla jsem ještě o půl kila méně. Cítila jsem se báječně. Pryč byl pocit plnosti z přejídání. Je to tím, že to mám v hlavě už dobře srovnané a moje tělo neprahne po přejídání. Škoda, že si to sakra ten mozek s tělem nesrovnal o pár let dříve. Ale i tak jsem teď sama se sebou spokojená a v pohodě. A o tom to je," končí svůj e-mail Alena.
Se svou zkušeností přispěla i autorka knih Domácí krabičková dietaAlena Doležalová. „Začala jsem držet krabičkovou dietu vloni v červenci, takže v předvánočním čase jsem už měla za sebou téměř půl roku. To je, myslím, doba, po kterou je třeba tuto dietu držet opravdu zodpovědně, pokud vydržíte, určitě se vám to vyplatí. Najednou jsem přestala mít chuť na sladké a tučné jídlo. Organismus se už zřejmě dokonale přizpůsobil pravidelnosti v jídle, nemá potřebu si ukládat zásoby na horší časy. I když dnes dietu už striktně nedodržuji, váhu i míry si udržuji, a to i přes občasné malé zhřešení. Myslím si, že se nic nestane, když si na Štědrý den dopřejete trochu cukroví. Ale i to se dá udělat trochu zdravěji," vzkazuje Alena a posílá několik námětů ze svých krabičkových knih. Najdete je ve zvláštním infoboxu na této straně.
Před pár dny se nám ozvala jedna ze zakládajících členek týmuMarie Zíková tehdy z Českých Budějovic, která se na prvním setkání svěřila se zkušeností s dovážením stravy v krabičkách od firmy. Se stravou byla tehdy spokojená, ale cena se jí přece jen zdála vysoká. Dnes bydlí na jihu Moravy v Hustopečích, ale stále s ostatními členkami týmu udržuje kontakt přes e-mail.
A tady je výňatek z jejího nedávného e-mailu: „Hodně jsem se naučila o složení a množství konzumované stravy. Po našem prvním setkání jsem si vařila sama. V červenci jsem se přestěhovala kousek od Brna, koupila jsem si malý přízemní byt s teráskou. V ten okamžik nastal můj velký problém. Každý zná prostředí u nově postaveného bytového domu, nepořádek, všude suť, kamení. Pro samou práci jsem nestíhala vařit, ani se pravidelně stravovat a za měsíc nastoupil jojo efekt. Nejjednodušší řešení byly opět krabičky originál, a proto vám píši. Chci se s vámi podělit o jednu zkušenost. Jiný kraj, jiný mrav. Složení a výběr jídel jsou tady úplně jiné a odlišné, nicméně opět funguje. Není důležité konzumovat potraviny dietní a pouze zdravé, ale ve správné kombinaci a množství. Když mi začali krabičky vozit, tak jsem se neustále divila. Měla jsem bublaninu, bábovku, ba i vánočku, ale taky smažené rybí prsty, chlebíček a rýžový nákyp. Zkrátka, chci vám říct, že brzy budou Vánoce, cukroví, smažený kapr, chlebíčky. Nic z toho si nemusíte v rozumné míře odpírat, hlavně to doplňte něčím odlehčeným. Terasa bude brzy hotová a já se opět vrhnu na přípravu dobré a fungující domácí stravy. Loučím se s vámi s přáním, aby se vám vždy dařilo, a aby vás provázelo zdraví a štěstí," píše „naše krabička" Marie.
A tak ještě jedna rada na závěr: mějte se rády, buďte spokojené samy se sebou a zkuste vytrvat u toho, co vám zcela jistě přinese ještě větší spokojenost a klid do duše.