„Náklady rostou nejen farmaceutickým společnostem, ale i distributorům a lékárnám. Nicméně, vzhledem k tomu, že cenotvorba léčivých přípravků na recept je specifická a značně regulovaná, domnívám se, že pacientů se rostoucí náklady nedotknou vůbec, nebo jen minimálně,“ sdělil ČTK ředitel AIFP David Kolář.

Spoření - Ilustrační foto
O spoření je větší zájem. Dohnat inflaci ale zvládají jen fondy

Problémy ale mohou být s dostupností těchto léčiv na předpis. „Pokud regulovaná cena nepokryje náklady na výrobu a dovoz, logicky mohou některé léky z trhu zmizet,“ uvedl výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel.

Na maximální ceně, kterou stanovila zdravotní pojišťovna, je podle Vrubela v současné době zhruba pětina léků, další pětina má rezervu v jednotkách procent. „Pokud regulace ceny znemožní farmaceutické firmě promítnout nárůst ceny vstupů do konečné ceny, může dojít k přerušení či ukončení dodávek na trh. To může vést k omezení dostupnosti některých léků,“ dodal.

Senioři nad 65 let, kteří žijí sami, patří k druhé nejčastější skupině, která má problém vyjít s penězi
Nemáte nárok, slýchává důchodkyně. Z penze zbývá minimum, o příspěvky žádá marně

Už dříve před tím, že výrobce lék se zastropovanou cenou raději dodá do zahraničí, kde za něj utrží víc, varovala Česká lékárnická komora (ČLnK). Většina léků na trhu má alternativu, může se ale snížit počet konkurentů.

„Omezení konkurenceschopnosti je pro trh a pro dostupnost léčiv na trhu negativní hlavně v dlouhodobém horizontu. O problémech tak jednáme nyní s Ministerstvem zdravotnictví ČR a předložili jsme sadu cílených opatření pro minimalizaci dopadů na pacienty,“ doplnil Vrubel.

Vyšší náklady 

Ve srovnání s dobou před epidemií covidu-19 podle Vrubela výrobcům vzrostly náklady na suroviny, energie a dopravu o desítky až stovky procent. Například u energií to odhaduje na desítky milionů korun navíc.

Špatně nakombinované léky mohou způsobit vážné komplikace, nebo dokonce úmrtí
Pozor na nebezpečné křížení léků. Pacienti mohou požádat o kontrolu předpisů

Vyšší náklady se tak propíšou zejména do léků nebo doplňků stravy s neregulovanou cenou. „Jde o volnou soutěž trhu jak na straně výrobců, tak i distributorů a lékáren. Nutno ale podotknout, že v tomto segmentu panuje ostrá konkurence,“ uvedl. Zdražování tohoto segmentu podle něj zhruba kopíruje jiné oblasti, například u potravin.