Bral útokem jízdní kola, měděné okapy, vysavače na čerpacích stanicích, pivovar na Lidické třídě, zahrady rodinných domů a v několika případech i domy samé. Podle státního zastupitelství páchal trestnou činnost od března do listopadu loňského roku a způsobil škodu za zhruba 294 tisíc korun. Vazebně stíhaný vyučený kadeřník Roman D. (24) z Budějovicka nyní stojí u okresního soudu a zpovídá se ze série 31 skutků, které obžaloba kvalifikuje jako pokračující přečiny krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Dílem dokonaných, částečně ve stádiu pokusu.

Sám Roman D. při včerejším zahájení hlavního líčení zmínil, že ho na scestí přivedla závislost na drogách a prášcích, kterých podle svých slov polykal až 15 denně. Když před dvěma lety přišel o práci a pak i o bydlení, nedokázal si s obtížnou životní situací poradit a začal krást. Ne proto, aby měl na drogy (ty měl údajně zadarmo), ale proto, že měl hlad. Ve své emotivní a do určité míry teatrálně prezentované řeči žádal poškozené o odpuštění a sliboval, že jim uhradí veškerou vzniklou škodu.

„Již přes půl roku jsem ve vazbě a až zde jsem si uvědomil, jak bohapustý život jsem vedl. Kolik nepříjemností a smutných okamžiků jsem způsobil, dnes zde s pokorou stojím před vámi a žádám o odpuštění. Chtěl bych vrátit čas," zajíkal se obžalovaný. Zároveň ale popíral, že by měl na svědomí vše, co mu klade za vinu obžaloba. Z projednávaných 31 bodů jich údajně nespáchal 16, u dalších šesti polemizuje o části odcizených věcí nebo výši škody.

Při svém výslechu na policii se přitom doznal ke všem 31 skutkům, pouze u vloupání do domu v Tylově ulici tvrdil, že notebook v žádném případě nesebral. Když se ho na tyto podstatné rozpory dotazoval soudce Pavel Pavlátka, obžalovaný se hájil tím, že na policii byl pod vlivem léků a čelil ostrému nátlaku vyšetřovatelů, kteří mu údajně nechali podepsat něco, co neřekl a před podpisem protokolu ani nečetl. „Chcete říct, že vám to tedy celé podsunuli? Jak jste mohl vědět podrobnosti ke skutkům, o nichž dnes tvrdíte, že s nimi nemáte nic společného?", reagoval soudce.

Dalším paradoxem obhajoby Romana D. bylo postěžování si, že i on sám se stával obětí zlodějů. Třeba když kradl kola, prodával je na ulici náhodným zájemcům za 500 až 1000 korun. Občas se stalo, že mu někdo slíbil peníze a už se neukázal. U zmiňovaného vloupání v Tylově ulici si připravoval lup na chodník a než se vrátil, na jím odcizeném kole mezitím odjel někdo jiný. Po přečtení obžaloby a prvotní výpovědi obžalovaného přišel na řadu výslech svědků, respektive poškozených. První předstoupila Jana P., která loni 2. března jela navštívit babičku do nemocnice a uzamkla si do kolostavu v areálu bicykl Author Kinetic za 7000 korun.

„Kolo tam nebylo dlouho, tak patnáct až třicet minut, protože babička na tom nebyla dobře. Po zjištění krádeže jsem hned volala na vrátného a ten řekl, že tam mají kamery. Ostraha se na ně dívala, ale nic nebylo vidět," popisovala Jana P. Obžalovaný tuto krádež popírá, k výpovědi se proto nevyjádřil.

Stejně tak odmítá odcizení kola Ladislavy H., která 26. dubna parkovala u polikliniky Jih. „Bylo páteční odpoledne a byl tam velký pohyb lidí. Když jsem zjistila krádež, prošla jsem celou ulici, ale na svědectví se nebylo koho ptát," vypovídala žena, jíž tehdy vznikla škoda za 8632 korun.

Další předvolanou byla Lucie Ř., která loni 6. května jela do tělocvičny na Pražské a přišla o kolo Leader Fox za 4700 korun. Před krádeží ji neochránilo ani to, že uzamkla bicykl poblíž recepce, kde by měl být pod dohledem. „Recepční mi řekla, že viděla zloděje, jak nese kolo přes rameno. Schovala se dozadu a nechala ho jít. Policii nevolala, tu jsme volali až pak. Pachatel prý vypadal podezřele a nejspíš byl pod vlivem nějaké návykové látky drog. Údajně tvrdil, že je kadeřník a shání prostory pro kadeřnictví," uvedla Lucie Ř.