Podařilo se jim dopadnout 40letého zaměstnance budějovické pobočky OBERBANK AG, který se za dva roky nezákonně obohatil o téměř 12 milionů korun. Utrácel je většinou za sexuální služby.

„Bez vědomí nejméně devíti klientů manipuloval s jejich účty a smlouvami. Jako osobní poradce uzavřel s poškozenými smlouvy na termínované vklady v řádech milionů korun. Jménem banky vždy podepsal smluvní dokumentaci, ale tuto transakci již nezadal do bankovního systému,“ popsal jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Bankéř pak převáděl peníze z běžných účtů klientů na své vlastní. Bez vědomí poškozených dokonce zakládal jejich jménem i debetní a kontokorentní účty, které mu pak umožňovaly čerpat další statisícové částky. Během dvou let podvodně vystavil skoro 250 příkazů k úhradě.

„Zneužívaní klienti neměli žádnou povědomost o tom, že jejich peníze cestují po úplně jiných účtech,“ dodal mluvčí Matzner. Podle zjištění Deníku už banka muže propustila, podniká však stále na živnostenský list jako finanční poradce. Je stíhán na svobodě, hrozí mu ale až 10 let za mřížemi.