Strážníci měli ještě se zdrogovaným mužem i přihlížející veřejností narušující zákrok plné ruce práce. Rozuzlení celého případu však přineslo překvapivý výsledek.

Podle tiskové mluvčí budějovické městské policie Věry Školkové vyjížděla hlídka na oznámení o dezorientovaném muži v České ulici v pátek 10. srpna před půl dvanáctou v noci. "Strážníky na místě oslovil muž, který událost oznamoval. Přitom jim popsal podivné chování polo svlečeného a bosého muže sedícího na chodníku. Jeho několikahodinové bloudění ulicí a dezorientované chování vzbudilo u přítomných svědků obavu o jeho zdraví," uvedla Věra Školková. Když se strážníci snažili muži pomoci, nesrozumitelně pronesl jen pár slov. "Z nich bylo patrné pouze to, že požaduje pití. Přítomní svědci mu nabízeli lahev s pitím, která stála vedle něj, ale to muž odmítl," doplnila Věra Školková.

Strážníci k muži přistoupili a nabídli mu lékařskou pomoc. Tu však odmítl, jakož i provedení orientační dechové zkoušky na alkohol. Prudké výkyvy v chování dotyčného muže však nasvědčovaly spíše užití omamných a psychotropních látek. Muž nadále odmítl se strážníky jakkoliv spolupracovat. Když ani na opakované zákonné výzvy strážníků nereagoval a odmítl prokázat svou totožnost, strážníci rozhodli o jeho převozu ke zjištění totožnosti na nedalekou služebnu Policie ČR. "Chování dotyčného muže začalo nabírat na agresivitě ve chvíli, kdy ho strážníci vyzvali k nastoupení do služebního vozidla. Jeho odpor museli překonat použitím donucovacích prostředků a nasazením služebních pout. Zákrok strážníků přitom narušovalo několik osob, které události přihlížely. Strážníci museli narušování zákroku zabránit roztaženými pažemi a přivolat na místo posily, po jejichž příjezdu se situace uklidnila," popsala dění při zásahu Věra Školková.

Strážníci poté muže převezli na Obvodní oddělení Policie ČR v ulici Tř. 28. Října. Jakmile přítomní policisté zjistili totožnost dotyčného muže, ukázal se překvapivý výsledek. Šestatřicetiletý muž z Táborska totiž figuroval v celostátní pátrací databázi Policie ČR. Přivolaný lékař zkonstatoval, že stav dotyčného šestatřicetiletého muže je důsledkem dlouhodobého užívání omamných a psychotropních látek. V jeho zavazadle se dokonce nalezlo několik kusů použitých injekčních stříkaček. Celkový zdravotní stav muže však umožňoval pobyt v policejní cele, kam byl také následně převezen.