Ve spolupráci se specialisty z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen ÚOKFK SKPV) se jim podařilo rozkrýt rozsáhlé daňové úniky při obchodování s pohonnými hmotami. Škody zřejmě půjdou do stovek milionů korun.

V pátek 20. dubna v ranních hodinách uskutečnili společnou operaci Octupus, při které zadrželi tři lidi a obvinili je z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Podle mluvčího celníků Vladimíra Peška už jsou dva z pachatelů ve vazbě. „Obvinění dopravili do České republiky značné množství cisternových zásilek minerálních olejů, ze kterých nebyla uhrazena spotřební daň ani DPH," popsal Vladimír Pešek.

Mluvčí ÚOKFK SKPV Jaroslav Ibehej doplnil, že vyšetřovatelé provedli v rámce akce Octopus dvanáct domovních prohlídek po celé republice. Zajistili při nich počítače, finanční hotovost, peníze na bankovních účtech i několik luxusních vozidel jako Ferrari nebo Land Rover. „Ve skupině osob působil i muž, který dlouhodobě žije v zahraničí a do České republiky jezdil pouze podepisovat dokumenty, na jejichž základě docházelo k páchání trestné činnosti," zmínil Jaroslav Ibehej.

Vyšetřovatelé prokázali, že jen od července 2009 do ledna 2010 přišel stát kvůli podvodníkům asi o 50 milionů korun. Šetření ale stále není u konce a je proto možné, že celkové škoda bude několikanásobně vyšší. Pachatelům hrozí až deset let vězení.