„Jeden z největších případů se stal v červnu 2013, kdy v Lásenici kontrolovali dodávku VW Transporter, řízenou cizincem," popisuje jeden případ mluvčí jihočeských celníků Vladimír Pešek.

„Zajistili jsme 204 720 kusů nezdaněných cigaret naskládaných v krabicích pod úroveň zadních a bočních skel tak, aby vznikl dojem, že je nákladový prostor prázdný." Protože minimální spotřební daň z jedné cigarety je 2,18 korun, únik jen na spotřební dani vyčíslili znalci na téměř půl milionu korun.

Do státního rozpočtu loni celníci na jihu Čech přispěli téměř čtyřmiliardovou částkou, která zahrnuje příjmy na clech a na daních.
„Jedná se o zhruba stejnou sumu jako v roce 2012," připomíná Vladimír Pešek s tím, že největší částka ve výběru spotřebních daní připadá na minerální oleje – více jak 2,5 miliardy korun.

Celníci mají na starost i ekologické či energetické daně – daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. Loni vybrali téměř 320 milionů korun. Na cle ze zboží, které je na naše území  dovezené ze zemí mimo EU, vybrali částku přes 71 milionů korun.

Se správou spotřebních daní souvisí kontrolní činnost a vyhledávání nelegálního zboží. Patří sem kontroly zaměřené na přepravu a prodej zboží podléhajícího spotřební dani nebo odhalování skladů a výroben padělků. „Především se jedná o minerální oleje, cigarety, tabák a alkohol," vypočítává mluvčí celníků.

„Loni jsme zabránili v úniku na spotřební dani téměř sedm milionů korun. U minerálních olejů a lihovin se jedná o částku půl milionu korun. U cigaret, tabáku a tabákových výrobků by únik na spotřební dani činil více jak šest milionů korun," vypočítává Vladimír Pešek.

Jihočeští celníci loni zajistili i velké množství padělků a napodobenin. Úspěšní byli hlavně na  příhraničních tržnicích, kde prodejci využívají formu skrytého prodeje. Prověřeného zákazníka pak zavedou mimo provozovnu nebo mu zboží z úkrytu přinesou.

„Celková hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla částky přes 212 milionů korun," zdůrazňuje Vladimír Pešek „Nejvíce zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a CD a DVD nosiče, dále se jedná o výrobky kožené galanterie, sportovní zboží, hodinky, obuv, kosmetiku, pracovní nástroje nebo hračky," vypočítává mluvčí.

Celníci na jihu Čech loni při kontrolních váženích zjistili v padesáti případech přetížení nákladních vozidel. „Řidičům jsme udělili pokuty v celkové výši 113 500 korun. Kraji jsme  loni odvedli na kaucích téměř tři a půl milionu korun. Kontrolujeme totiž i dodržování bezpečnostních přestávek řidičů a loni jsme zjistili celkem 357 případů porušení mezinárodní dohody. Pětkrát jsme prokázali i manipulaci se snímačem záznamového zařízení, umístěný magnet zásadně ovlivňuje funkci tachografu, který tak zaznamenává přestávku i za jízdy," dodal mluvčí.

Příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj loni v 53 případech kontrolovali i to, zda u nás cizinci pracují legálně. „Celkem 19 cizinců z celkově 150 zkontrolovaných pracovalo bez platného povolení k zaměstnání. Směřovali jsme  kontroly do stavebnictví, obchodu včetně tržnic, zpracovatelského průmyslu, služeb včetně autoopravárenství, potravinářství, zemědělství, lesnictví, chemického průmyslu, kovovýroby a také do stravovacích a ubytovacích služeb," vypočítává na závěr Vladimír Pešek.