Podle Matznera byl mozkem gangu v minulosti trestaný šestatřicetiletý muž z Prahy. Plánoval a řídil všechny pokusy, jak z bankovního domu milionové částky vylákat. Dříve pracoval u několika finančních a poradenských společností, odkud si odnesl databáze klientů a také informace o tom, kdo by mohl mít na účtech větší obnosy peněz.

„V říjnu 2015 připravil padělaný občanský průkaz na jméno vytipovaného muže ze Soběslavi a dva členy gangu jasně zaúkoloval," uvedl Matzner. Třiapadesátiletý muž Táborska doprovodil do banky v Českých Budějovicích dalšího šestapadesátiletého spolupachatele. Ten si na padělaný občanský průkaz založil účet. Po pár dnech se do banky vrátil. „Předložil padělaný doklad a požádal o převod deseti milionů korun, tentokrát však z účtu skutečného majitele na předem připravený účet. Převod se nepovedl jen díky administrativní nepřesnosti," popsal policejní mluvčí.

Skupina to zkusila ještě několikrát, uspěla jen jednou. Podařilo se jí pomocí písemného převodního příkazu vybrat zhruba 400.000 korun. Kriminalisté po zadržení a rozsáhlé razii s domovními prohlídkami, při nichž zajistili i nelegálně držené střelné zbraně a náboje, obvinili členy skupiny ze zvlášť závažného zločinu podvodu, dílem dokonaného a dílem ve stádiu pokusu.