Je to šok, hlavně pro pozůstalé. Před dvěma lety jim chladnokrevně popravil rodiče, teď může být opět svobodný. Schizofrennímu vrahovi manželů Malhockých Janu Heidingerovi (30) v nejbližších dnech vyprší termín  ochranného léčení na psychiatrii v Bohnicích. Pokud soud nerozhodne jinak, může vyjít ven pravděpodobně už na konci srpna.

Deníku to potvrdil ředitel psychiatrického zařízení Martin Hollý. Zároveň ale ujistil, že léčebna bude chtít Heidingerův pobyt prodloužit. „Ochranné léčení se vždy uděluje na dva roky. O ukončení či prodloužení léčby pak na základě našeho návrhu rozhoduje místně příslušný soud," vysvětlil Hollý. Heidingerovým případným propuštěním se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8. Jednání je na programu ve středu 15. srpna od 10 hodin.

„S propuštěním na svobodu bych samozřejmě nesouhlasil. Zdravý člověk by za takový skutek nejspíš dostal doživotí a on by měl být po dvou letech venku? Obávám se, že by to byl jen signál pro další vrahy, jak se vyhnout spravedlnosti. Vůbec není jisté, že nebude skutek opakovat," reagoval včera pozůstalý syn Mikuláš Malhocký.

Podobně hovořil i nejbližší rodinný přítel Petr Mrkáček. Právě on se po tragédii z poloviny února 2010 stará o výchovu pozůstalých dcer Pavlíny a Lucie. V době vražedného útoku byly obě mladistvé.

„Raději to ani nekomentuji. Heidinger se měl rozhodně dostat do detenční léčby (specializované zařízení s ostrahou – pozn.red.), takhle ho tu můžeme mít každý den za dveřmi. Nad tím zůstává rozum stát. Popravil holčičkám oba rodiče a teď má být najednou čistý a beztrestný," zlobí se Petr Mrkáček.

O Heidingerově léčbě v Bohnicích rozhodl krajský soud začátkem srpna 2010. Pro léčebnu se vyslovily tři soudní znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie, které zkoumaly vrahův duševní stav v brněnské vazební věznici. Proti se naopak postavil státní zástupce Petr Dušek. Ten požadoval, aby Heidinger skončil v detenčním zařízení v Brně.

„Je stále velmi nebezpečný pro rodinu i další osoby, které ani nemusí znát. Nelze přehlédnout ani to, že své nejbližší (matku a nevlastního otce – pozn. red.) v podstatě nemilosrdně popravil," prohlásil žalobce Dušek v závěrečné řeči.

Předseda senátu Aleš Kolář se však přiklonil na stranu znalkyň. „Pro uvalení detenční léčby jsme neshledali všechny zákonné důvody. Zabezpečovací detence je určena pro jiné pachatele, kteří jsou daleko méně přizpůsobiví a u nichž selhala ochranná léčba," zdůvodnil rozsudek. Mikuláš Malhocký i Petr Mrkáček řekli, že vrah  pozůstalé už nekontaktoval a za své jednání se nikdy neomluvil.