„Když jsem to viděl, udělalo se mi špatně. Ne z toho pohledu, ale z toho zvěrstva, kterého se někdo mohl dopustit,“ líčil své první pocity Otto Jakubec.
„Ještě v sobotu v devět večer bylo vše v pořádku. Během noci pak někdo zřejmě malorážkou zvíře omráčil a prakticky zaživa je začal porcovat. Uřízli jí obě přední nohy, jednu zadní kýtu a krk. Hlavu jsme našli v příkopě. Zvláštní je, že svíčková zůstala ležet na pastvině,“ líčí otřesný nález.

Případ vyšetřují policisté z obvodního oddělení Lišov. „Pachatelé usmrtili krávu o hmotnosti asi 800 kilogramů, na místě ji vyvrhli, rozčtvrtili a část masa odcizili. Poškozené společnosti, které vznikla škoda za nejméně dvacet tisíc korun, ponechali pachatelé na pastvině levou zadní kýtu, hřbet a žebra z usmrceného zvířete,“ doplňuje k případu policejní mluvčí Jana Kameníková.


Agro – Hochstaffl vypsal dokonce odměnu za platnou pomoc při pátrání po tom, kdo má odporný čin na svědomí. „Kdyby někdo měl indicie, které mohou vést ke zjištění pachatelů, dostane pět tisíc korun,“ vyzývá veřejnost Jakubec s tím, že se lidé mohou obracet na mobilní telefony 605 265 302, a 606 633 166, případně na policii.

„Jde nám o to, abychom zabránili podobným ztrátám do budoucna.“ Podle Jakubce zemědělcům patrně nezbude nic jiného, než svá stáda začít intenzivně hlídat. „Není to totiž první podobný případ,“ upozorňuje.

Jeho slova potvrzuje i ředitelka Regionální agrární komory České Budějovice Hana Hricová. „Mám podezření, že to dělají skupiny lidí, které takto získané maso pak prodají do hospod,“ krčí rameny.

„Takové maso ale pak rozhodně není chutné a může vyvolat zažívací problémy. Maso zvířete zabíjeného ve stresu je nasyceno krví a ta je to první, co se začne kazit,“ připomíná Jakubec.

Více v úterním (15.7.) vydání Českobudějovického deníku