Deset let prožívala mladá Jihočeška peklo. Tak dlouho totiž trvalo manželství s mužem, který ji týral, dokonce byl odsouzen. Mezitím se rozvedli, ale po čase se k sobě znovu vrátili.

„Chvíli byl klid, ale pak nastoupilo opět fyzické napadání, vyslýchání, omezování kontaktů s lidmi z okolí i s její rodinou,“ přidává podrobnosti sociální pracovnice Vlasta Petríková z intervenčního centra, které obětem domácího násilí pomáhá.

„Ze soužití s násilným exmanželem byla žena vysílená, unavená, několikrát se pokoušela odejít, ale vždy podlehla jeho naléhání. Nedával jí žádné peníze, naopak ještě propíjel spoustu peněz. Měli spolu tři děti a všechno leželo na ženě.“

Protože napadání neustalo, rozhodla se konečně situaci řešit a obrátila se na Policii ČR.

„Dostala od ní i kontakt na Intervenční centrum a my jí pomohli získat byt, a tudíž i klidný a bezpečný domov pro sebe a pro děti,“ doplňuje Vlasta Petríková.

Podobných případů řeší sociální pracovnice Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím při Diecézní charitě České Budějovice desítky.

„Loni jsme evidovali 84 případů vykázání násilníků ze společné domácnosti, z toho jednou se jednalo o ženu,“ pokračuje Vlasta Petríková s tím, že v roce 2009 evidovali v kraji jenom 35 případů vykáhání.

Nejčastější věk loňských obětí je 31 až 40 let (ve 27 případech). Celkem 39 případů násilí, které skončilo vykázáním, se odehrálo mezi manželi a 27 případů mezi druhy.

Nejvíce násilníků evidovali na Písecku – 22, nejméně na Jindřichohradecku – čtyři.

Centrum loni evidovalo více než dvojnásobný nárůst policejního vykázání násilné osoby ze společného obydlí. „Všichni se ptají, jestli je to dáno tím, že je více domácího násilí. Nikdo ale nemůže přesně říct, kolik je v populaci domácího násilí, protože probíhá skrytě,“ říká Vlasta Petríková.

„Zvýšený počet případů je asi dán větší aktivitou Policie ČR po únorové tragédii v Českých Budějovicích.“

Tehdy byli totiž doma zavražděni manželé Malhočtí a podle některých mohla policie tragédii předejít.

„Za zvýšeným počtem případů může být i zkušenost preventivního účinku vykázání v praxi a snad i informovaností ohrožených osob, které už vědí, že se na policii mohou obrátit o pomoc.“

Větší část klientů intervenčního centra ale tvoří lidé, kteří se na policii nikdy neobrátili.

„Loni jsme zaznamenali 1101 kontaktů,“ pokračuje Vlasta Petríková.

„Na základě vykázání se uskutečnilo 23 procent z nich čili 251. Ne všechny případy se dají řešit přes policii. U každého klienta totiž postupujeme individuálně. Při konzultacích se klienta ptáme, co si přeje, jednotlivé možnosti a další kroky s ním probíráme. Důležité je stabilizovat psychický stav ohrožené osoby a zajistit bezpečí ohrožené osobě, kterou je nejčastěji žena, i jejím dětem.“

Pracovnice centra se pravidelně účastní setkávání interdiscipli­nárních týmů v okresech spolu s kolegy z policie, soudů, městských úřadů i krizových center a azylových domů. „Účastníme se i různých besed s veřejností a mládeží,“ dodává sociální pracovnice Vlasta Petríková.

Případy vykázání podle okresů

Rok 2009/2010

České Budějovice 11/19

Tábor 7/12

Strakonice 5/17

Český Krumlov 5/5

Písek 4/22

Jindřichův Hradec 2/4

Prachatice 1/ 5

CELKEM 35 /84

Kontakt: Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím,

Kanovnická 11, 370 01 České Budějovice, tel./fax 386 323 016,

mobil: 603 281 300, e-mail: intervencnicentrum@charitacb.cz www.charitacb.cz