Kromě hotovosti 651 Kč, fotoaparátu a dokladů v ní paní měla také klíče.

Zloděj pak odešel na její adresu a odemkl si byt. Z něj odnesl dvě šperkovnice se šperky v celkové hodnotě 22 610 korun, dále hotovost 32 000 Kč uloženou v obálkách a další věci. Z bytu odcházel, když slyšel výtah. Ještě na chodbě ho zadržela hlídka policie. Věci byly paní vráceny.´

U výslechu M. prohlásil, že skutečnosti uvedené v návrhu na jeho potrestání jsou nesporné, a souhlasil s tím, aby bylo ihned konání hlavní líčení. V něm jen dodal, že neznal obsah šperkovnice, kterou vzal, protože nešla otevřít. Chtěl ji prodat. Ke svému pobytu v Budějovicích řekl, že sem přijel za prací. Spal za ko᠆stelem, je bezdomovec. Z výkonu ročního trestu za krádeže od soudu v Chebu byl propuštěn loni 7. srpna.

Poškozená uvedla, že během  bohoslužby  si do lavice za ní sedl nějaký muž a jevilo se jí prý, že se také modlí. Pak zjistila ztrátu kabelky a nějaký pán jí pomohl zavolat policii. Ta je poté požádala, zda by bylo možné zajet k ní domů, že v kabelce měla i klíče a občanku. Jeden z hlídky šel nahoru pěšky, druhý s ženou jel výtahem. Těsně před zastavením zdviže zahlédli muže směřujícího od jejího bytu po schodech dolů. Toho policisté zadrželi a když k nim paní sešla,viděla vedle něho vyskládané věci z jejího bytu.

Okresní soud v Č. Budějovicích 2. dubna konstatoval polehčující okolnost jeho doznání, na druhé straně ale poukázal na to, že obžalovaný neváhal zneužít zaujetí starší ženy bohoslužbou a odcizil jí kabelku. Nebyl spokojen se sedmi stovkami, které v ní byly, a šel jí vykrást byt…

Obviněnému, 26krát soud᠆ně trestanému, soud za přečiny krádeže a porušování domovní svobody uložil dva roky do věznice s ostrahou. Dva roky nesmí pobývat v okrese České Budějovice.

Proti výši trestu se Ludvík M. odvolal. Jeho obhájce mínil, že soud nedocenil okolnosti obviněnému polehčující – doznání, nedělání problémů s dokazováním, kdy třeba nechtěl opatření posudků k ceně odcizených věcí, ačkoliv to mohlo mít význam pro kvalifikaci skutku, atd. Uložený trest vězení je příliš přísný, zákaz pobytu v okrese nepatří k sankcím, které by jeho mandanta odradily od páchání trestné činnosti. Do Budějovic přijel hledat práci a tento trest by mu možnost ji sehnat v budoucnu uzavřel…

Soud vyzval k vyjádření poškozenou paní. „Zkazil mi Velikonoce, ocitla jsem se bez kabelky, bez dokladů, klíčů, byla jsem najednou bezdomovec jako on, nemohla jsem si bez peněz ani dojít na záchod a požádala jsem policii, aby mě doprovodila domů," řekla. Obžalovaný se jí pak v soudní síni omluvil.

Krajský soud pak jeho odvolání  zamítl.  „Uložený trest v sazbě od jednoho do pěti let je spíše mírný a jsou v něm zohledněny i polehčující okolnosti," řekl předseda senátu. „Z lidské stránky se obviněný zachoval velmi ošklivě. Na místě, kde věřící vyhledávají klid, pohodu a bezpečnost, zneužil zahloubání starší paní a zmocnil se její kabelky. Byl to ohavný čin a nezůstalo u něj, ještě jí šel vykrást byt… I kdybychom připustili, že cena věcí, které odnášel, mohla být poloviční, pořád by dva roky vězení za takový skutek nebyly nepřiměřené."

Rozhodnutí tak nabylo právní moci. Než pak Ludvíka K. ze soudní síně odvedli k výkonu jeho 27. trestu, poškozená paní se spontánně rozhodla dát mu na cestu pár buchet, které shodou okolností nesla na návštěvu známých. „Když jsem viděla, jaký je teď chudák, myslela jsem, že mu trošičku přilepším," řekla Deníku.
Jenže to předpisy o výkonu vazby a trestu neumožňují…