Oproti předchozímu roku vzrostl třeba počet krádeží, drogových deliktů, případů opilství či neplacení výživného. Oproti tomu výrazně ubylo nejtěžších zločinů, tedy vražd. Zatímco v roce 2012 kriminalisté řešili 12 případů, loni jich bylo šest. Všechny jsou objasněné.

Krádeže a vloupání 

Majetkových deliktů loni bylo 7863, to je přibližně o 300 skutků víc než v předchozím roce. Plukovník Miroslav Krejčí, náměstek krajského policejního ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování, uvedl, že přibylo hlavně odcizených jízdních kol, osobních aut a vloupání do nehlídaných a opuštěných objektů, třeba stodol.

„Nejvíc se kradou starší vozidla, volkswageny a octavie. Je předpoklad, že zloději je rozeberou a odvezou do sběrny. Oproti tomu klesá počet vloupání do bytů a kapesních krádeží. Tento fakt je mimo jiné zapříčiněn tím, že v Praze byla dopadena skupina kapsářů, která jezdila krást i do našeho kraje," vysvětlil náměstek Krejčí.

Loupeže. Kriminalisté vyšetřovali 158 případů. To je o 17 víc než předloni. Většina spadá do kategorie takzvaných pouličních loupeží. „Zaznamenali jsme pouze dva útoky na bankovní instituce. Čtrnáct oznamovatelů si loupeže vymyslelo," komentoval Miroslav Krejčí.

Padělky

Zatímco v roce 2012 policisté řešili 108 případů, loni jich bylo o dvacet méně. Pachatelé nejčastěji vyrábějí tisícikoruny a pětistovky, padělaná eura se na jihu Čech příliš neobjevují. S penězi souvisí i případy skimmingu, tedy „napíchnutí" bankomatů a následné vyluxování cizích účtů. Tuto trestnou činnost zpravidla mají na svědomí dobře organizované mezinárodní gangy. „V našem kraji se tohoto jednání dopouštěly čtyři party Rumunů. Tři jsme už dopadli," zmínil plukovník Krejčí.

Doprava

Více nehod a opilců za volantem, výrazně méně mrtvých a zraněných. Tak by se ve stručnosti dala shrnout loňská dopravní situace na jihu Čech. Oproti předchozímu roku policisté zaznamenali asi o 300 nehod víc.

Plukovník Roman Bláha, náměstek krajského ředitele pro uniformované složky, vysvětlil, že  85 procent rozdílu tvoří drobné kolize při couvání na parkovištích. V roce 2012 se jimi policisté nezabývali, loni už ano.

„Při nehodách zemřelo 54 lidí, což je nejméně za posledních šestnáct let. V průměru je to jen jeden člověk týdně. Loni také nebyla žádná nehoda, při níž by zemřelo tři a více lidí. V předchozím roce jsme takové nehody měli hned tři," poznamenal náměstek Bláha.

Amnestie

Ostře sledovanou a hojně kritizovanou událostí loňského roku byla lednová amnestie prezidenta republiky Václava Klause. Na jejím základě se dostalo na svobodu 535 vězňů z Jihočeského kraje. Skoro polovina z nich (220) si odpykávala tresty za neplacení výživného a maření úředního rozhodnutí, zpravidla šlo o porušení zákazu řízení.


Na 208 propuštěných vězňů 
se v průběhu roku k páchání trestné činnosti vrátilo. Někteří jsou už opět za mřížemi.