Mezi nimi třeba tahání stolitrového barelu, běhání 
s poleny a pneumatikami, tlačení auta na vzdálenost několika stovek metrů, překážkovou dráhu poslepu nebo různé další záludnosti. Kuriozitou bylo hledání celodenní dávky jídla ukryté na tajných místech v lese.

Smyslem cvičení bylo prověřit,  jak si kadeti dokáží poradit ve vypjatých
a stresových situacích, do kterých se dostanou při výkonu služby.

Na fyzickou část dohlíželi instruktoři Pavel Strnad 
a Michaela Zaymlová, testy měl na starosti policejní psycholog Miroslav Macho. Kapitán Pavel Strnad našemu Deníku popsal, že náročný den začínal brzy ráno nástupem, při kterém si účastníci vylosovali čísla. Poté absolvovali psychologickou prověrku před zátěží a čekaly je první fyzické testy.

Jejich cíl byl jediný: vyčerpat nováčky a zjistit, jak dokáží fungovat pod tlakem. Nejen individuálně, ale
 i jako členové týmů. Družstva byla dvě a při každé disciplíně proti sobě soupeřila. Členové prohrávajícího vždy dostali úkol navíc, zpravidla deset kliků, dřepů a takzvaných angličáků.

„Psycholog vyhodnocuje, jak jsou schopni pracovat před a po zátěži. Nejhorší jsou pro ně asi tyto hry, protože jsou opravdu fyzicky náročné hodně se vyčerpají. Už za sebou mají celodenní pochod, kdy 
si udělali spoustu puchýřů, takže je to složitější. Musí pracovat jako tým, jinak je výsledek nulový," zmínil kapitán Pavel Strnad.

Náročné úkoly čekaly 18 nových policistů a jednu policistku ve výcvikovém středisku v Lišově. Psycholog kapitán Miroslav Macho doplnil, že  základní psychologické testy nováčci absolvovali už při svém nástupu k policii. Tím, že splnili čtyři základní požadavky v podobě fyzické, osobnostní, zdravotní i morální způsobilosti k výkonu povolání už se jim nemůže stát, že při zátěžovém dni takzvaně selžou. Úkoly, které na ně instruktoři kladli, pro ně mají být spíš určitou zpětnou vazbou o tom, jakých případných chyb se mají do budoucna vyvarovat.

„Tyto testy jsou zaměřeny hlavně na rychlost, pohotovost, reakce a paměť. Ne tu obecnou, ale specifickou, kterou budoucí policisté využijí v praxi. Musejí tedy prokázat schopnost zapamatovat si telefonní čísla, adresy, obličeje hledaných osob a podobně," poznamenal kapitán Miroslav Macho.

Jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner doplnil, že náborové akce pořádá krajské ředitelství průběžně, včerejších testů se zúčastnili nováčci, kteří byli přijati do služebního poměru během léta. Teď je čeká takzvaný přijímač v lišovském středisku, kde se seznámí s pořadovou vojenskou přípravou, výcvikem se zbraní a podobně. Pak nastoupí 
na několik měsíců do policejní školy. Po jejím ukončení nastoupí na přidělená obvodní oddělení, kde budou sbírat první praktické zkušenosti 
s prací v terénu.

„Smyslem dnešního cvičení je ukázat, co v nich je. Zatím se jeví jako dobrý tým, snad to tak vydrží i v praxi," řekl Jiří Matzner.

Náročné úkoly čekaly 18 nových policistů a jednu policistku ve výcvikovém středisku v Lišově. Jak už zaznělo v úvodu, svůj první zátěžový den u policie podstoupilo 18 mužů 
a jedna žena. Pavla Hambergerová, která by se do budoucna ráda věnovala vysoce specializované činnosti v policejních laboratořích.

„Studovala jsem genetiku a ta u policie je, tak jsem se tam chtěla dostat. Tyto testy jsou pro mě docela náročné, protože jsem studovala hlavou a ne svaly. Cvičit musím i ve volném čase, protože jinak bych tady umřela," smála se Pavla Hambergerová.

Podobnou motivaci pro práci u policie má i Petr Nový. Také on vystudoval vysokou školu a když hledal uplatnění, nejdůležitější pro něj bylo vyhnout se nudě a stereotypu. „Chtěl jsem dělat zajímavou práci, ale pracovní trh je dnes takový, že si nemůžete moc vybírat. Nechtěl jsem nic monotónního, takže jsem vzal nestereotypní práci u policie. Hlavní bude vůle vydržet to," svěřil se Petr Nový.

Stejně tak vnímá své budoucí poslání i další z nováčků David Kvítek. „Chtěl jsem pomáhat a prostě jsem se k tomu dostal," neskrýval prvotní nadšení.

Aktuální výběrová řízení na práci u policie v současné době nekončí, krajské ředitelství počítá s obsazením ještě asi čtyř desítek míst. Noví policisté budou působit hlavně na obvodech a u dálničního oddělení. Pokud máte o práci zájem, stačí se přihlásit.