Kuriózní je v tom, že na lavici obžalovaných sedí pouze členové jedné rodiny. Provozovatelé restaurace ve Skoronicích u Kaplice Ladislav Danihel z Vodňan, jeho manželka Veronika, jediná dcera Vladislava a její partner Václav (shodou okolností rovněž Danihel) pobývají od loňského listopadu v různých vazebních věznicích a před senát v čele se soudcem Alešem Kolářem je přivedla eskorta v poutech. Letmé setkání s asi desítkou rodinných příslušníků se neobešlo bez  slz a emocí. „Drž se! Neplakej!" povzbuzovali příbuzní.

Státní zástupkyně Daniela Přibylová při čtení obžaloby uvedla, že Danihelovi páchali trestnou činnost nejméně čtyři roky. Konkrétně od začátku roku 2008 do loňského listopadu.  Působili jako organizovaná skupina a násilným vymáháním výdělků od „svých" prostitutek údajně získali značný majetkový prospěch 
v řádech tisíců eur. Není bez zajímavosti, že tři svědkyně nyní chtějí část peněz vrátit. Dohromady jde o stovky tisíc korun.

„Obžalovaní najímali dívky pro prostituci a pravidelně je dopravovali na trasu ke Skoronicím. Dívky zde byly nepřetržitě hlídány, obžalovaní je kontrolovali osobně 
i prostřednictvím mobilů. Některým poskytovali pervitin. Výdělky většinou ženy odevzdávaly," popsala žalobkyně Přibylová.

Zatímco dopravu i drogy měli zajišťovat hlavně Ladislav s Václavem, Veronika 
s Vladislavou údajně vybíraly peníze. Jakmile se jim některá prostitutka vzepřela, neváhaly se uchýlit k fyzickému násilí.Obžalovaní vinu odmítají. Třeba otec Ladislav Danihel přiznal, že několika dívkám párkrát drogy poskytl, ale rozhodně to nebylo z jeho vlastní vůle.

„Pronajali jsme si hospodu a pak zjistili, že Venca bere pervitin. Občas nám dělal zle a nutil mě, abych mu to sháněl. Žil s naší jedinou dcerou, báli jsme se o ni. Pro mě, mojí holku ani ženu nikdo nešlapal. Všechno řídil Venca," argumentoval. Na otázku, proč proti rodině shodně vypovídá hned několik svědků, nedokázal odpovědět. „Psychicky narušený člověk… Blázen… Ona už je taková…Ta jenom lže… Nevím, kdo to je.." Tak obžalovaný reagoval na jména, která mu soudce Aleš Kolář postupně předčítal. 

Velmi podobně vypovídala i matka Veronika Danihelová. Ta nejprve důrazně popřela, že by 
od některé ze svědkyň kdy přijala peníze. Naopak, ona sama jim prý půjčovala a zajišťovala bydlení. Rozzlobila ji hlavně výpověď prostitutky Martiny E. „To vůbec není pravda, podávám na ni trestní oznámení pro křivé obvinění. Už rok jsme tady (ve vazbě) nevinně. Jsou to samé lži, jen 
se nám mstí. Záviděly nám, že si žijeme dobře. Násilí odmítám, v životě jsem nedala facku ani malému dítěti nebo psovi," řekla obžalovaná.

Ještě překvapivější výpověď podal Václav Danihel. Ten přiznal, že až do svého zadržení pravidelně užíval marihuanu a pervitin. S prostitutkami se zná a peníze od nich přijímal. Nebyly však pro něj, ale na nákup drog pro svědkyně. Jakákoliv jiná tvrzení jsou lež a spiknutí, pro které má obžalovaný neobvyklé vysvětlení.

„Chtěly po mně sex a nabízely mi za to i peníze. Asi čekaly, že s nima budu dělat orgie. Chtěly se mnou žít, ale odmítl jsem to, tak se mstí," tvrdil Václav Danihel. Vinu odmítla i jeho družka Vladislava. „Nikdy jsem nebyla ničí pasák. Dívky se u nás zdržovaly, protože chtěly. Chovaly se ke mně moc hezky a já k nim také," prohlásila.

Hlavní líčení bude ve středu pokračovat výslechem svědků.