Skoro polovinu sumy uhradili z grantu Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad, který na jihu a západě Čech rozděluje dotace Evropské unie. Ten však obdrželi jen na základě lží. Podle krajského policejního mluvčího Jiřího Matznera proto čelí trestnímu stíhání pro podezření ze zločinu dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Mluvčí Matzner řekl, že stavbu penzionu si obvinění objednali už v roce 2008. Přestože věděli, že nemají potřebné peníze, pověřenou stavební firmu přesvědčili o opaku. „Při žádosti o dotaci, kterou skutečně obdrželi, uvedli nepravdivé údaje o vlastním finančním krytí. Společnost otce prostě dceři vystavila potvrzení o fiktivní půjčce 14 milionů korun. Ač je to s podivem, k získání dotace to postačilo," uvedl Jiří Matzner. Dodal, že ROP Jihozápad následně obviněným poskytl dotaci 13,6 milionu korun. To ale nebylo všechno.

Záhy zaplakala i zmiňovaná stavební firma. Ačkoliv objednavatelé měli problémy se splácením už při první etapě výstavby, podařilo se jim od stavebníků vylákat dalších 12,5 milionu korun. „ Firma měla již rozestavěno, a tak stála před hrozbou, že bez poskytnutí půjčky padne dotace a z celé stavby nebude vůbec nic," vysvětlil mluvčí.

Pověřená ředitelka Úřadu Regionální rady ROP Jihozápad Michaela Šímová dodala, že dlužníci budou muset vrátit celou neoprávněně získanou dotaci. Úřad totiž v jejich žádosti zjistil řadu závažných nedostatků. Všechny poznatky následně předal policii. „Zásadní problém nastal ve fázi udržitelnosti projektu. Příjemce se totiž podpisem smlouvy zavazuje k plnění řady povinností, a to až na dobu tří let po ukončení projektu," zmínila Michaela Šímová.

Podle ní postupovala Regionální rada soudržnosti Jihozápad při udělení dotace podle aktuálních metodik a pravidel. Příjemce doložil platný doklad, v němž se zavazuje, že má dostatek peněz k předfinancování projektu. „Projekt byl kontrolován a nebyla shledána pochybení," uzavřela pověřená ředitelka.