Důvodem byl podezřelý balíček, který byl soudu doručen. Justiční stráž pojala podezření, že by uvnitř mohla být bomba, a proto se obrátila na policii.

Na místo vyrazily i ostatní složky integrovaného záchranného systému. Policisté se zbraněmi hlídali prostor mezi budovou a korytem Malše, kam v zájmu bezpečnosti nikdo nesměl. "Zásilku prověří pyrotechnici, do té doby je uzavřeno i okolí budovy jak pro pěší tak pro motoristy," uvedl během zásahu policejní mluvčí Jiří Matzner s tím, že smůlu měli i ti, kdo před budovou soudu parkovali. "Musí počkat, dokud balíček nebude prověřený."

To jako jediní mohli s jistotou říct specialisté z Prahy. "Na místo dorazili po poledni, mají speciální vybavení, pomocí kterého jsou schopni zjistit, zda je zásilka bezpečná," upřesnil Jiří Matzner. Jasno bylo ve 13 hodin. "Zásilka je bezpečná, nástražný výbušný systém jen připomínala," tlumočil Jiří Matzner zjištění pyrotechniků.

Podle zaměstnanců soudu nebyl balíček velký, lze jej přirovnat ke krabičce s novým mobilem. Osazenstvu budovy se postaral o zkrácení pracovního dne. "Mohli jsme si vzít jen to nejnutnější a poslali nás domů," naznačili evakuovaní.