Milan Bajcura, mluvčí jihočeské policie, uvedl, že v úterý večer přijali policisté obvodního oddělení Protivín oznámení o pohřešování příbuzného. "Ten prostřednictvím mobilního telefonu volal, s tím že neví, kde se nachází, je dezorientován, nepamatuje si místo, kde zaparkoval své osobní vozidlo a asi ho postihne glykemický záchvat," přibližoval událost.

Dodal, že policisté tuto informaci předali na Integrované operační střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, kde ihned založili akci k vypátrání seniora a zároveň přizvali další základní útvary. "Za pomocí získaného telefonního čísla provedli lokalizaci, která vycházela nedaleko obce Louňovice pod Blaníkem ve Středočeském kraji, proto získané údaje předali na Integrované operační středisko Krajského ředitelství Středočeského kraje, kde důstojník organizoval pátrací akci místně příslušných policistů," uvedl Milan Bajcura s tím, že vzhledem k tomu, že lokalizované místo je v těsné blízkosti hranic Jihočeského a Středočeského kraje, byla na místo vyslána i hlídka mladovožických policistů.

"Operačnímu důstojníkovi se dařilo telefonicky komunikovat s pohřešovaným mužem, jenž popisoval jemu neznámé místo podle kostela. Pak byl hovor přerušen, když se podařilo „navázat spojení“, uvedl pohřešovaný muž, že spadl ze svahu zřejmě vlivem únavy a glykemického záchvatu," vyprávěl policejní mluvčí.

Současně s tím doplnil, že přes Integrované operační středisko Policejního prezidia České republiky tak byla na Letecké službě vyžádána podpora k pátrání v členitém terénu a na místo se postupně sjelo několik policejních hlídek. "Během pátrání nalezla jedna z hlídek odstavené osobní vozidlo Ford, na okraji obce Louňovice pod Blaníkem. Za pár minut byl policisty z Mladé Vožice senior nalezen u posledních louňovických domů směrem na Malý Blaník. Strážci zákona nato přivolali Zdravotnickou záchrannou službu Středočeského kraje, kteří mírně podchlazeného a dehydrovanému muže převezli do nemocnice," řekl Milan Bajcura a pokračoval: "Všem zúčastněným policistům je třeba vyjádřit velký dík, že muže brzy nalezli a pravděpodobně zachránili jeho život," dodal na závěr.