Profil 54leté oběti vražedného útoku 13. prosince v paneláku v krajském městě, okolnosti posledních chvil oběti i průběh událostí poté skládal ve středu krajský soud z výpovědí řady svědků. Z činu jsou obžalovány Renata Kadlecová a Jana Kukačková z Tábora.

Úzkostné volání

Sousedi zpod bytu usmrceného zlatníka vypověděli, že tehdy v 18.50 hodiny zaslechli nad sebou úzkostné volání o pomoc, snad dvakrát, třikrát, a zavolali profesionály na tísňovou linku, protože měli dojem, že by někdo mohl být v ohrožení. Nedovedli rozlišit, zda šlo o hlas mužský, nebo ženský, volající byl v afektu. Slyšeli také dupot jako by kolem bytového jádra nad nimi a dunivou ránu, jako když padne kus nábytku nebo deska. Pak nastalo úplné ticho.

Soused z bytu nad zlatníkem slyšel „řev neidentifikovaného obsahu“, dva mimořádně silné výkřiky o pomoc slyšela i žena bydlící v 8. patře. Policisté přijeli během asi dvaceti minut. Asi za deset minut za oznamovateli události zašli a řekli jim, že v bytě nad nimi je klid a na klepání nikdo neotevírá.
Soused z patra zavražděného uvedl, že se ho policisté také ptali na zvuky odvedle, ale on přijel až po nich. Umožnil jim zkusit nahlédnout do sousedního bytu přes svůj balkon. Svítili si tam baterkou a řekli, že tam není nic vidět.

Mrtvého našla rodina

Syn zemřelého vypověděl, že se jeden kolega nemohl v pondělí a v úterý taťkovi dovolat, tak kontaktoval strýce. S ním se šli do bytu podívat. Odemkli a v rozsvícené chodbičce uviděli krev a otevřený trezor. Do obýváku vešel první jeho strýc a řekl mu, co se stalo. Nahlédl tam také. Přes otcovo tělo žádný sedák z pohovky neležel, jeden velmi zakrvácený ale v bytě viděl.

K otcovým zvykům syn řekl, že neznámým mužům by zřejmě neotevřel. (Připomeňme, že obžalovaná Renata Kadlecová neustále tvrdí, že při jejich návštěvě do bytu vtrhli dva maskovaní muži, jimž měl hostitel po zaklepání otevřít.)

Dlouholetý dobrý přítel charakterizoval zavražděného jako víc než obezřetného, neznámého by prý do bytu nikdy nepustil. Na druhé straně lidi rád vyhledával, chodil ven, „aby se mohl s někým vykecat“, řekl svědek. Nechodil do velkých obchodů, protože úzkostlivě dbal zákonů a bál se podrazu. Kdyby mu na druhé straně někdo nabídl zajímavý kšeft, na to by slyšel, řekl svědek. Někteří svědkové uvedli, že se jim poškozený zmínil o nějaké velké zakázce v konci roku. Také další svědkové z řad budějovických zlatníků potvrzovali, že poškozený vždycky i ohlášené návštěvy kontroloval před otevřením dveří kukátkem.

Zmíněný přítel uvedl, že se mu zavražděný důvěrně svěřoval se vším, i se vztahy k ženám. Myslel si, že všechny ženské mají tendence tahat z něho peníze a snažil se, aby ho vztah moc nestál, uvedl svědek. Dodal, že už po informaci o jeho smrti si pomyslel, že za tím budou ženské. Posledních asi deset dnů před událostí se s kamarádem nesešli, jinak by mu jistě o případných nových kontaktech řekl.

Další svědectví

Přítel obžalované Kukačkové se mimo jiné zmínil o tom, že Jana téměř denně kouřila marihuanu. Také on potvrdil, že její dcera měla slyšet, že mamka plánuje nějakou akci, při níž měly někoho zabít, kdyby nastaly problémy. Dívku označil za problémovou, utíkala z domova…

Tři svědkové ze zlatnictví v Praze potvrdili, že Kadlecová, kterou na lavici obžalovaných poznali, u nich na přelomu roku dvakrát prodávala zlato. K praxi uvedli, že pokud jim zákazník nedá doklady, vystavují potvrzení na jméno, které uvede. Kadlecová potvrdila, že v prodejně byla, ale falešné jméno a adresu prý neuváděla.

Ve středu odpoledne vypovídala její kamarádka. Mimo jiné řekla, že jí tehdy Kadlecová ke svému zranění řekla, že se pořezala v baru o sklenici.
Když se obžalované soud zeptal, proč o tom, že byla pobodána, neřekla vůbec nikomu, Kadlecová jen opakovala, že neví, že to prostě neví. Hlavní líčení pokračuje.