Nejvyšší soud v Brně totiž zrušil zprošťující verdikt v exprimátorově případu.

Zrušení verdiktu ve středu potvrdila Ivana Vobejdová z Krajského soudu v Českých Budějovicích. Mluvčí Nejvyššího soudu v Brně Petr Tomíček zatím podrobnosti nemohl sdělit, neuvedl ani odůvodnění rozhodnutí.

Obžaloba vinila někdejšího představitele města ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, za který mu hrozilo až 12 let vězení. Protiprávního činu se údajně dopustil podepsáním dodatku č. 2 smlouvy o dodávce IT technologií za zhruba 37 milionů korun bez předchozího projednání a schválení radou města.

Krajský soud původně poslal Juraje Thomu na pět let do vězení. Vrchní soud rozhodnutí změnil a zprostil jej obžaloby. Státní zastupitelství poté podalo dovolání.

Juraj Thoma ve středu sdělil, že rozhodnutí Nejvyššího soudu nemůže komentovat, neboť o něm ví pouze prostřednictvím médií. „Znovu, zcela rozhodně a důrazně ale opakuji, že jsem ve věci postupoval zcela v souladu s platnými vnitřními předpisy města o oběhu a podepisování smluv. A že svůj podpis jsem na tzv. dodatek připojil až poté, co bylo písemně a navíc podpisy vedoucích odborných zaměstnanců a právníka garantováno, že dokument jsem oprávněn bez dalšího podepsat,“ řekl Juraj Thoma. „Nebyl nejmenší důvod těmto stanoviskům nedůvěřovat. Vrchní soud současně v prosinci 2016 ve svém zprošťujícím rozsudku uvedl, že neshledal, že bych se dopustil jakéhokoliv jiného protiprávního jednání,“ dodal.