Došlo k němu ve čtvrtek 26. července kolem 16.30 hodin u nákupního centra Mercury v Nádražní ulici. Podle vedoucího budějovického Oddělení hlídkové služby Policie ČR podporučíka Vítězslava Láda řidič vyjížděl 
z vedlejší ulice a míjel přitom přechod, na který právě najel cyklista. Musel proto prudce zabrzdit. Pak už vzduchem létaly nadávky.

„Vzájemné urážky dospěly až ve fyzické napadení. Cyklista kopl do odstaveného vozidla, což řidiče samozřejmě rozčílilo. Snažil se sjednat pořádek a došlo k potyčce. Cyklista měl navrch, svalil řidiče na zem a klečel na něm," popsal podporučík Lád. Šofér si to však nechtěl nechat líbit, vytáhl z kapsy legálně drženou plynovou pistoli, a po protivníkovi vystřelil. To vyvolalo v ulici rozruch. Incidentu přihlížel i duchapřítomný člen ostrahy nákupního centra, který nemeškal a zavolal na tísňovou linku 158.  „Bylo to docela ostré. Auto odstavené uprostřed vozovky a dva chlápci v sobě. Bili se pěstmi a kopali do břicha. Pak ten jeden sáhl do kapsy, vytáhl zbraň a jednou vystřelil," popsal Deníku další očitý svědek Milan B. z Hluboké.

Policisté naštěstí byli poblíž, takže dorazili ještě během hovoru s oznamovatelem. Oba agresoři skončili na obvodním oddělení v ulici 
28. října. Momentálně čelí stíhání pro přečin výtržnictví. Poprali se totiž na místě veřejném a před zraky svědků. „Mezi šestnáctou a osmnáctou hodinou bývá v okolí nákupního centra největší pohyb lidí. Naše hlídky se proto na toto místo pravidelně zaměřují," dodal policista Lád.