Prodejna Amsterdam–shop.cz, kde se dají koupit návykové látky jako sběratelské předměty, se přece jen možná na jihu Čech neobjeví. Vláda totiž tento týden odsouhlasila 33 nových omamných látek, které mají rozšířit seznam zakázaných drog. Zákon mají projednat poslanci už v březnu. Právě tyto látky byly legálně k mání v prodejnách na severní Moravě i v Praze, např. mefedron.

„Jsem ráda, že se seznam zakázaných látek rozšířil, a politickou shodu v této věci velmi vítám,“ říká Kvetoslava Kotrbová, vedoucí českobudějovického K–centra Háječek, kde pomáhají lidem ohroženým návykovými látkami.
„Zatím nemáme informace o tom, že by se v Českých Budějovicích aktivity tohoto typu rozjížděly, přece jen jsme od polských hranic daleko. Ale v případě, že by legislativa nic nepodnikla, byla by to pouze otázka času. Je podstatné, kdo bude rychlejší – jestli distributoři, kteří budou chtít co nejrychleji oslovit českou klientelu, co nejvíce prodat a naučit na nové látky co nejvíce potenciálních klientů, nebo naši politici,“ dodává Kotrbová.

Mezi látkami, které by měla novela zakázat, je například mefedron, karfentanil, tapentadol, butylon, flefedron JWH-018, JWH-073, JWH-081, JWH-250, MDVP, methylon, nafyron, salvinorin A, TFbMPP a ketamin. Obchody přišly z Polska.