Bývalý majitel navíc čelí stíhání u krajského soudu. Čelí obžalobě ze zločinů podvodu a zneužití informace a postavení v obchodním styku. Projednání případu začalo už před téměř dvěma lety, poté jej senát opakovaně odročoval kvůli zdravotním problémům obžalovaného.

Náplní včerejšího hlavního líčení byl závěrečný výslech svědků. Někteří se na poslední chvíli omluvili, jeden kvůli neodkladné cestě do zahraničí, další kvůli náhlým zdravotním potížím. „Je až s podivem, jak některá jednání soudu vyvolávají u svědků pracovní neschopnost," komentoval tuto skutečnost předseda senátu Roman Bárta.

Ten ještě před příchodem prvního svědka seznámil strany se závěry posudku z oboru účetnictví. Znalec se vyjadřoval 
k převodu více než devadesátimilionového osobního dluhu Petra T. u jedné z jím ovládaných firem na další jeho společnost bez jakékoliv protihodnoty. Právě tato transakce je totiž předmětem bodu obžaloby ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Znalec uvedl, že má 
za sebou přes 700 posudků, 
s podobným případem se ale setkal vůbec poprvé.

„Vytrhnout z aktiv a pasiv jen jednu položku je nemožné. Vše má svou cenu a hodnotu, převzetí závazku bez protihodnoty nelze vyúčtovat. Záznam neměl být proveden, tato pohledávka je nevymahatelná. Účetní jen přejmenoval(a) název účtu, je to naprostý nesmysl. Vzájemné půjčky přes fyzické osoby jsou možné jen tehdy, pokud je to transparentní a nedochází k poškozování subjektů," zmínil znalec.

Po přečtení posudku předvolal senát Radima B., člena představenstva a ekonoma společnosti Edikt.  Obžalovaný si od ní v prosinci 2008 půjčil 15 milionů korun, údajně za účelem navázání budoucí spolupráce a zajištění obchodů při stavebních zakázkách na severu Čech.

Svědek včera řekl, že Petr T. dluh dodnes nevrátil. Pro věřitele to z hlediska jeho miliardového ročního obratu není likvidační, peníze však mohou firmě chybět při akutních výdajích. „Tušili jsme, že pan T. má nějaké finanční problémy, ale asi jsme to tenkrát špatně vyhodnotili. Domluvené obchody mezi našimi firmami se neuskutečnily, stejně tak jsme se nedočkali vrácení dluhu," popisoval Radim B. Obžalovaný se k této výpovědi nevyjádřil, protože dorazil na jednání soudu až v odpolední části.

Jako další měla předstoupit Romana H., bývalá ředitelka jedné z firem Petra T., nyní ekonomická ředitelka Mercury. Svědkyně se omluvila 
ze zdravotních důvodů, státní zástupkyně Marie Štěpková i obhájce Miroslav Kříženecký proto souhlasili s přečtením výpovědi z přípravného řízení. Tehdy se vyjadřovala jak k půjčce od Ediktu, tak k převodu dluhu od jedné 
z ovládaných firem na druhou. „V oboru je obvyklé, že půjčky se dělají přes fyzické osoby. Pan T. nepoužil peníze ke svému prospěchu, byla to pouze účetní operace. Stejně tak pro sebe nespotřeboval peníze od Ediktu,"  hájila muže Romana H.

Části hlavního líčení se jako veřejnost účastnil i kriminalista, který případ kdysi vyšetřoval. Ten našemu Deníku řekl, že obžalovaný podle něj udělal pouze jednu chybu, a to že nehradil úvěry průběžně, ale nechal je narůst do značné výše. „Pak to chtěl  ,vyčistit' tímto způsobem (převod dluhu), bohužel to bylo v rozporu s pravidly. Měl také smůlu 
na špatné lidi kolem sebe," poznamenal vyšetřovatel.
Rozsudek by mohl soud vyhlásit možná už v pátek.

Více čtěte zde: Developer je obviněný ze zločinů