„Muži jsou obviněni z podvodu za více než 18 milionu korun a ze zpronevěry." Mladší z mužů jako generální zástupce stavební společnosti z Českokrumlovska a jeho starší společník jako jednatel této a druhé stavební společnosti po vzájemné dohodě podváděli.

Objednávali si telefonicky, elektronicky a také přes své zaměstnance zboží a služby od svých dodavatelů. Činili tak s vědomím, že ani jedna ze stavebních firem není schopna nasmlouvaným závazkům dostát, neboť finanční situace obou firem neumožňovala pokračovat v obchodní činnosti. Jedním z důvodů špatného fungování společnosti byla i skutečnost, že velkou část finančních prostředků, získaných od svých dodavatelů, použili pro vlastní potřebu.

„Jak při vyšetřování podvodu kriminalisté zjistili, z účtů společností vybrali v hotovosti naprosto běžnou částku čtyřicet milionů korun," pokračuje Jiří Matzner. „Před svými dodavateli však vyvolávali dojem solventních podnikatelských subjektů. Tímto podivným způsobem podnikání připravili více než šedesát dodavatelů o částku přesahující 18 milionu korun, a to za období květen 2010 až listopad 2011."

Těmto podnikavcům se hodila jakákoliv částka, a tak v jednom případě nevrátili ani částku 250 000 tisíc korun, kterou jim omylem poslala na účet jedna z jihočeských obcí. Stavební společnost je od srpna 2012 v konkurzu, pro zametení stop ji však ještě převedli na cizince. Kriminalisté v rámci vyšetřování zajistili také nemovitost za zhruba šest milionů korun. V případě odsouzení hrozí mužům trest odnětí svobody ve výši pěti až deseti let.