Pachatele, který si k jízdnímu kolu neoprávněně přisvojil vlastnická práva, se podařilo dopadnout během několika minut. Strážníkům dobře známý 41letý muž skončil v rukou policistů.

Věra Školková, mluvčí českobudějovických strážníků, uvedla, že k události došlo krátce před šestou hodinou ranní na křižovatce ulic Krajinská a Na Mlýnské stoce. "Tady operátor městského kamerového systému spatřil muže manipulujícího s odstaveným s jízdním kolem. Poté, co se mu podařilo zámek za použití násilí odstranit, rychle nasedl na kolo a odjížděl pryč," vyprávěla Věra Školková s tím, že po jeho stopách okamžitě zamířila hlídka městské policie.

Doplnila, že mezitím se operátorovi městského kamerového systému podařilo zaznamenat pohyb dotyčného muže v blízkosti obchodního centra Mercury v Nádražní ulici. Zde ho již dopadli strážníci. "Jedenačtyřicetiletý muž z Českých Budějovic se nejprve snažil zapírat. Pod tíhou důkazu ve formě kamerového záznamu se však přiznal, že jízdní kolo skutečně odcizil a chystal se ho zpeněžit. Jízdní kolo se nejprve snažil před strážníky „uschovat“ mezi ostatní kola ve stojanu na kola, vzápětí jim ho však předal do rukou," uvedla mluvčí strážníků.

Tím ale "zlodějské řádění" muže neskončilo. Jak se totiž následně ukázalo, v rukou dotyčného muže skončil i batoh, který stihl ještě před příjezdem strážníků odcizit z nosiče jízdního kola odstaveného před vchodem do obchodního centra.

Strážníci muže i odcizené jízdní kolo převezli na Obvodní oddělení Policie České republiky třída 28. Října, kde ho předali do rukou přítomných policistů.