„V posledních dnech operační středisko městské policie zaznamenalo zvýšený počet oznámení na prodejce, kteří obcházejí domácnosti a občanům města nabízejí dodávku levnějších energií," říká mluvčí strážníků David Štýfal s tím, že za poslední měsíc strážníci ke správnímu orgánu budějovickému magistrátu předali sedm případů takového přestupkového jednání.

Poslední případ se stal v pátek 12. února, kdy se podomní prodejce zaměřil na sídliště Vltava. Od obyvatel chtěl předložení vyúčtování od jejich současného dodavatele a nabídl úsporu v případě sjednání smlouvy nové. Ne vždy je taková smlouva výhodná.

„Strážníci našli prodejce ve chvíli, kdy držel v ruce vyúčtování od jednoho z oslovených," pokračuje mluvčí. Prodejce přiznal, že o nařízení města o zákazu prodeje ví, ale tvrdil, že klienty navštěvuje vždy až po předchozí telefonní domluvě. Nepravdivé tvrzení vzápětí vyvrátil oslovený obyvatel bytového domu. Přestupkovým jednáním prodejce se bude zabývat magistrát.

Podomní prodejci se zaměřují hlavně na seniory, kteří metodám a nátlaku často podlehnou a smlouvu uzavřou. Strážníci se mnohokrát setkali s případy, kdy smlouva byla již podepsána a na podomní prodejce upozornili až příbuzní seniorů.

„V takových případech bylo již pozdě, protože podomní prodejce byl dávno pryč a odstoupení od smlouvy bylo častokrát v řádech tisíců korun," dodal mluvčí strážníků David Štýfal.

Naději těmto lidem ale přinesla novela energetického zákona, která je platná od letošního 1. ledna a pamatuje i na tuto variantu.

V případě uzavření smlouvy o dodávce energií, kterou dodavatel uzavřel mimo obchodní prostory čili formou podomního prodeje, je totiž zákazník nově oprávněn bez sankce vypovědět smlouvu ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu.