„Přišel jsem o osmdesát kubíků dřeva, pokáceli mi skoro čtvrt hektaru," stěžuje si pětačtyřicetiletý Pavel Sosna, majitel lesa na Českokrumlovsku.

Bojovníci o palivo

„Byla to firma z Moravy, která prý špatně vyměřila les, 
a tak kácela načerno v mém lese. Teď je ale velký hlad po suchých stromech nastojato. Palivové dříví je drahé a zloději po něm jdou. Zelené stromy se ani nekradou, ale když necháte v lese uschlý strom, buďte si jistí, že vám zmizí. Loni jsem raději v lese vykácel pár uschlých stromů, protože jsem věděl, že o ně přijdu, a nechal jsem jedinou soušku. Samozřejmě, že byla přes zimu pryč," dodává majitel lesa Pavel Sosna.

„Od začátku letošního roku evidujeme desítky podobných případů," říká jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. „Přes léto případy krádeže dříví z lesa ustanou, ale objeví se zase s podzimem, jak lidé shánějí dříví na topení," vysvětluje Jiří Matzner.

Dříví se ztrácí v celých jižních Čechách. „Během půl roku jsme například evidovali několik krádeží v lese 
na Českokrumlovsku," přidává se další jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

„Kapličtí policisté teď vyšetřují rozsáhlou krádež dřeva v lesích kolem Benešova nad Černou. Zloděj nebo zloději v uplynulých měsících, zřejmě od loňského října do konce dubna, na několika místech vykáceli vzrostlé stromy v řádu desítek kubíků."

Vztek můžou zažít i další majitelé lesů, kteří denně svůj les nehlídají. Policisté proto prosí o pomoc lidi, kteří by viděli vyjíždět z lesů na Benešovsku nákladní vozidla nebo traktory s kulatinou, aby 
si všimli nápisů na bocích nebo registračních značek.

„Tyto informace nám vždycky mohou pomoci v boji proti zlodějům dřeva," zdůrazňuje Milan Bajcura.

Budou zařezávat

Drzé dřevaře již třeba chytili na Jindřichohradecku.

„Policisté z obvodního oddělení v Suchdole nad Lužnicí vypátrali dva muže, kteří neoprávněně káceli dřevo v okolí pískovny Cep," říká jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

„Jde o jednatřicetiletého 
a pětatřicetiletého muže, kteří letos v únoru odcizili celkem 29 vzrostlých borovic 
a smrků. Ty porazili, rozřezali na metry a pak prodali čtyřem dalším osobám."

Zloději tak způsobili škodu ve výši nejméně 16 275 korun. Mladší z pachatelů pak sám ještě 21. února ve stejném lese pokácel dvě vzrostlé borovice, které rozřezal na metry 
a způsobil škodu ve výši nejméně 1890 korun.

„Část vytěženého dřeva jsme zajistili a vydali zpět majiteli. Oba spolupachatelé teď převzali od suchdolských policistů podezření z přečinu 
a jsou trestně stíháni pro přečin krádeže na svobodě," dodává Hana Millerová.