Vyplývá to z prověřování postupu mužů zákona, které včera uzavřela policejní inspekce. „Předáváme okresnímu státnímu zastupitelství návrh na zahájení trestního stíhání tří policistů pro přečin maření úkolů úřední osoby z nedbalosti,“ uvedla mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová.


Pravomocí krajského policejního ředitele Radomíra Heřmana je rozhodnout o případném kázeňském postihu dalších pěti policistů. „Jsou podezřelí, že porušili zákon o Policii České republiky, trestní řád a interní předpisy,“ dodává Lídlová. „Pan ředitel vyčká s rozhodnutím na výsledky vnitřní kontroly, ty by měly být k dispozici během týdne či čtrnácti dnů,“ upřesnil krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.


Postihy budou zřejmě mířit do řad zasahující hlídky, operačního střediska i na některé vedoucí posty. Již prověrka oddělení vnitřní kontroly jihočeské policie ukázala, že bylo možné tragédii zabránit.


Život Jany a Pavla Malhockých má zřejmě na svědomí syn zavražděné z předchozího manželství Jan Heidinger. Je podezřelý z toho, že v noci na 11. února násilím vnikl do jejich bytu a zavraždil je. Oběma již před tragédií vyhrožoval a manželé žádali o pomoc policii. Podezřelého zadržela bavorská policie, nyní je Heidinger v Čechách ve vazbě a kriminalisté pracují na objasnění případu.


Nezodpovězená zatím zůstává otázka pochybení okresního státního zastupitelství, které mělo podle Mikuláše Malhockého, syna zavražděného, včas agresorovi udělit ochrannou ústavní léčbu.