K vraždě došlo 7. ledna 2018 a už po deseti dnech vyšetřování se policistům podařilo zadržet nyní už pravomocně odsouzené vrahy v Rumunsku. Kromě půjčeného mercedesu u sebe měli i zbraně. V případu nebylo sporu o tom, že dvojice byla na místě v mobilheimu zavražděných manželů. Také bylo jasné, že útok byl brutální a že ho vedlo více osob než jedna. Manžel utrpěl 25 bodno-řezných ran a manželka byla zavražděna útokem vedeným hlavně zezadu do krku.

Přítomnost odsouzených na místě prokázaly biologické a pachové stopy. Naopak neprokázaly, že by na místě byl ještě někdo další, kdo by se na vraždě podílel. Ve vozidle, kterým se dvojce ze Slovenska pohybovala, se našla krev obětí a auto natočil u mobilheimu náhodný svědek. Otázkou tak jen bylo, jak a proč k vraždě došlo.

Soud vrahy manželů Gemrotových v osadě Pazderny na Písecku.
O brutální dvojnásobné vraždě rozhodne až Vrchní soud

Obžalovaná Michaela Krajčová v přípravném řízení ani u soudu nevypovídala. Omezila se jen na konstatování, že je jí to líto, že je nevinná a nic neudělala. Soud tak neměl jinou možnost, než hodnotit stopy podle výpovědi Jána Monco’la. Ten ji ale změnil a navíc jde podle znalců o narcistního psychopata.

Ján Moncol‘ řekl, že setkání odsouzené dvojice s manžely v mobilhiemu iniciovala Michaela Krajčová. Jednat měli o prodeji elektrotechniky, s kterou oběti obchodovaly, a obžalovaná se s nimi znala, protože u nich pracovala a manželé jí v minulosti pomáhali. Michaela Krajčová se měla obžalovaného ptát, jestli by byl schopen manželé zabít.

Jak a proč došlo ke konfliktu, není úplně jasné. Jednání zřejmě začalo klidně, protože zavraždění manželé pili s odsouzenými kávu. Pak se vše ale zvrtlo ve vydírání a napadání a nakonec k vraždě. Ján Moncol‘ tvrdil, že byl manželem napaden. Ze stop přesný sled událostí vyčíst nešlo.

Krajský soud v Českých Budějovicích,soud s vrahy
Za ubodání manželů padly tresty 28 a 27 let vězení

Po činu dvojce dojela do bytu obětí v Záhoří a ukradla z něj trezor, ve kterém bylo přes 400 000 korun. Ten si nechali otevřít v Brně a na hranicích se Slovenskem vyměnili peníze za eura. Pak uprchli do Rumunska.

Ve druhé verzi své výpovědi Ján Moncol‘ tvrdil, že na místě byli ještě dva slovenští vyděrači a vraždit měli oni. Obhajoba Michaely Krajčové tvrdila, že ona se na vraždě nepodílela a neplánovala ji. Vypovídat se bála ze strachu o rodinu.

Krajský soud v Českých Budějovicích,soud s vrahy
Kdo zavraždil manžele na Písecku? Dvě hyeny nebo slovenští vyděrači?

Obžalovaným přitížilo hlavně to, že šlo o loupežnou vraždu a že nešlo o takzvanou prostou vraždu v afektu. Také možnosti jejich resocializace jsou horší, i když není zcela vyloučena. Důležitým faktorem pro vynesení výjimečných trestů pak byla brutalita útoku a to, že šlo o dvojnásobnou vraždu. Součástí trestu je i odškodné pro rodinu obětí, které stanovil soud na 4,23 milionu korun. Dva roky z trestu už si dvojice pocházející ze Slovenska odseděla ve vazbě.