Tři podezřelé vyšetřovatelé po výslechu propustili, dalších pět pak obvinili z účastenství na výrobě a distribuci drog. Dva z této pětice budou policisté stíhat na svobodě, zbývající trojice obviněných putovala po výslechu rovnou do vazební věznice, kde počká na soudní proces.

Hlavní líčení odstartuje nejspíš až v horizontu několika měsíců. Pokud senát českobudějovického krajského soudu prokáže údajným pachatelům vinu a vyřkne nad nimi odsuzující ortel, zpátky na svobodu se pravděpodobně jen tak nepodívají. Za zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy totiž mohou strávit osm až 12 let pod dohledem bachařů některé z tuzemských věznic s ostrahou či zvýšenou ostrahou.

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner řekl, že rozsáhlé represivní opatření trvalo téměř padesát hodin v kuse a přímo v terénu se do něj zapojilo kolem šedesáti strážců zákona. Při sedmi domovních prohlídkách v bydlištích pachatelů, dvou autech, dílně a třech jiných prostorách zajistili policisté jak hotové drogy, tak i léčiva a chemikálie potřebné k výrobě.

Některé z těchto specifických látek (takzvaných prekurzorů pro výrobu drog) jako třeba červený fosfor, jsou pro zájemce z řad laické veřejnosti oficiálně nesehnatelné a neprodejné. K jejich získání je třeba vlastnit a předložit zvláštní povolení, například živnostenský list opravňující držitele k obchodování s chemikáliemi. Přechovávání prekurzorů je nezákonné, naplňuje skutkovou podstatu trestného činu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Za ten hrozí až pětileté vězení, pokuta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci či jiné majetkové hodnoty.

Kriminalisté zabavili mimo jiné 14 tisíc tablet Cirrus, zahraničního léčiva obsahujícího účinnou látku pseudoefedrin. Ta slouží pro výrobu pervitinu, nejrozšířenější české drogy. Lék Cirrus jde legálně zakoupit třeba v Polsku, z jeho nezákonných dovozů do tuzemska si řada lidí z drogového podsvětí udělala velmi výnosný kšeft. Jihočechy nevyjímaje.

„Z množství zajištěných chemikálií a tablet by bylo možné vyrobit přibližně jeden a půl kilogramu kvalitního pervitinu. Ten byl také při domovních prohlídkách nalezen v množství zhruba tři sta gramů. Stejně tak byla objevena i marihuana. Kriminalisté rovněž zajistili značné množství finančních prostředků pocházejících z prodeje drog, a to několik set tisíc korun v hotovosti. Nalezli a zajistili také značné množství prekurzorů, mezi jinými i červený fosfor či rtuť," poznamenal mluvčí.

Pomyslný bonus a zlatý hřeb celého zátahu čekal policisty při domovních prohlídkách dvou nemovitostí, které sloužily obviněným k výrobě drog. V prvním domě objevili policisté středně velkou pěstírnu marihuany, ve druhém narazili na patrně dobře prosperující varnu pervitinu. Ta vyvíjela činnost dnem i nocí, na plné obrátky fungovala dokonce i v době nečekaného vpádu zakuklenců ze zásahové jednotky a URNA.

„Ti vyrazili dveře varny zrovna v okamžiku, kdy pachatelé končili s novou várkou. Překvapení zadržených bylo opravdu velké, nezmohli se na odpor," doplnil mluvčí policie Jiří Matzner.