Dvojice policistů z hlídky, která přijela za manželi Pavlem a Janou Malhockými krátce před jejich vraždou, vypovídala v pondělí 31. ledna u Okresního soudu v Českých Budějovicích.

Soud s obžalovanými policisty – operátorem tísňové linky 158 Janem Gregorem, operačním důstojníkem Jiřím Kyselou a dozorčím obvodního oddělení Pavlem Zemanem, kteří jsou údajně zodpovědní za neúspěšný zásah u Malhockých, pokračoval výslechem svědků.
Operační důstojník přijal telefonát Pavla Malhockého, který sděloval, že mu Jan Heidinger vyhrožoval zřejmě s pistolí v ruce, a tak se za ním vydala z obvodního oddělení hlídka policistů. Ti nesloužili ještě ani dva roky u policie. Před cestou do Komenského ulice odvezli ještě na nádraží okradeného důchodce, jehož případ řešili předtím. „Malhočtí nás pozvali do bytu, chtěli, ať zaznamenáme Heidingerův útok jako přestupek, a děkovali nám,“ uvedli policisté Pavel K. a Lukáš T.

„Chtěli, aby se syn ústavně léčil. Dozvěděli jsme se od nich, že v Budějovicích může bydlet u otce i babičky. Tam jsme Heidingera hledat nejeli. Odjížděli jsme od Malhockých zkontrolovat okolí s tím, že kdyby se vrátil, ať volají linku 158,“ říkají.

U soudu vypovídal vrchní komisař Jiří Čáp z odboru vnitřní kontroly krajského ředitelství Policie ČR. „Zjistili jsme, že na každém stupni velení došlo k pochybení,“ uvedl Čáp. Z desítky označených policistů, kteří v kauze chybovali, určila inspekce Policejního prezidia trojici, jež je v případu obžalována. Podle Čápa připadalo tehdy v úvahu využití krátkodobé ochrany manželů Malhockých. „Pokud se ale v choré mysli objeví úmysl někoho zabít, pak by oběť ochránil jen houf bodygardů, co s ním budou 24 hodin denně,“ dodal.

Soud s policisty byl odročen na 28. března, kdy by měl zaznít rozsudek.