„Ponecháváme si lhůtu na případné odvolání. Je potřeba si podrobně prostudovat odůvodnění rozsudku," vysvětlila obhájkyně Kateřina Pohanková.

Podle obžaloby měl mladý muž krást kola většinou před různými supermarkety. Zaměřil se například ale i na areál jedné firmy. Celková škoda, kterou majitelům odcizených kol způsobil, se podle obžaloby pohybuje kolem 100 tisíc korun.

„Peníze jsem potřeboval na živobytí a na placení nájmu," vysvětloval mladík před soudem.

První kolo v rámci tohoto případu, ze kterého byl obžalován, měl ukrást v dubnu před jedním ze supermarketů v Českých Budějovicích. Stejně jako v dalších případech přeštípl kleštěmi zámek, kolo si odvezl a co nejdříve ho prodal. Někdy ho vzhledem k jejich skutečné ceně za poměrně nízké peníze nabídl svým známým, někdy lidem, které podle svého vyprávění vůbec neznal.

Mladý muž se původně doznal k odcizení všech 14 kol. U soudu ale posléze tvrdil, že některá přiznal jen proto, že ho k tomu vedl průběh vyšetřování. To ale policisté, kteří ho vyšetřovali, rázně popřeli a soud jim dal za pravdu.

Majitelé kol v krajském městě poukazují na to, že krádeže je trápí už dlouhou dobu. Někteří kvůli tomu jezdí do centra města jen na starším modelu a novější typ si nechávají na delší výlety.

Před časem vznikla i speciální internetová mapa, která ukazuje, kde zloději kol nejvíc řádí. „Většinou lidé v Budějovicích vlastní starší kola, a když jim je někdo ukradne, tak to ani nehlásí na policii. To znamená, že statistika policie je v tomto směru trochu zkreslená. A právě do této mapy mohou lidé zaznamenat, kde jim kola zmizela, a na toto místo se pak může dát třeba lepší stojan nebo i kamera," vysvětluje Lukáš Bajt, který s realizací mapy pomáhal.