Stížnost na chování agresora přijali strážníci prostřednictvím operačního střediska v půl jedenácté dopoledne. Mluvčí strážníků Věra Školková v sobotu popsala, že muž pokřikoval na kolemjdoucí u katedrály sv. Mikuláše v Kněžské ulici. Hlídka na místě zastihla strážníkům dobře známého muže bez domova. Jakmile bezdomovec spatřil přicházejícího strážníka s policistou, rychle se posadil na lavičku a nevzrušeně se rozhlížel po okolí. Žádný svědek, který by dosvědčil jeho protiprávní jednání, se v tu chvíli nepřihlásil.

O necelou hodinu později vyjížděla hlídka ve stejném složení prověřit oznámení o psychicky narušeném muži, který svými výkřiky vzbuzuje u kolemjdoucích vážné obavy. "Při příjezdu hlídky na místo podezřelý zbystřil, sebral si své věci a zdánlivě nevzrušeně odcházel pryč. Strážník s policistou však muže vzápětí zastavili," popsala Věra Školková.

Muž se bránil s tím, že si ničeho vědom není. Svěřil se, že na místě čeká na svou matku. V tomto případě ale bezdomovec bez postihu nevyvázl. Před očima členů hlídky totiž znečistil chodník nedopalky cigaret. Stejného přestupku proti veřejnému pořádku se přitom v posledním roce dopustil opakovaně. V tomto případě se z něj bude zpovídat správnímu orgánu. Tentokrát mu hrozí pokuta až do výše 30 tisíc korun.

To ale nenapravitelnému jedinci nestačilo. V pravé poledne přijali strážníci oznámení, že kdosi obtěžuje kolemjdoucí u budovy magistrátu na náměstí Přemysla Otakara II. Strážníci pak spatřili dotyčného muže, jak se schovává u Samsonovy kašny. Pak začal prchat do ulice U Černé věže. Jakmile ho hlídka městské policie zastavila, zvedl ruce nad hlavu a ukazoval jimi na strážníky vulgární gesta. Vyprávěl, že mu patří zdejší budovy a dokonce i to, že je ředitelem městské policie. Přitom kolem sebe plival a strážníkům odmítl předložit své doklady. Ti ho nakonec museli předvést na obvodní oddělení Policie ČR v ulici 28. října, kde policisté ověřili jeho totožnost. Dvaatřicetiletý muž přidal ke svým dosavadním prohřeškům i přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci.

Posledním jeho protizákonným kouskem bylo nevybíravé obtěžování dvou žen v Kněžské ulici. Zastavil je a požadoval po nich peněžní příspěvek. Jakmile ženy odmítly, začal jim nadávat a vyhrožovat ublížením na zdraví. Strážníci podle popisu dotyčného muže už dobře věděli, o koho se jedná. S přispěním svědka se vydali hledat výtečníka do budovy českobudějovického magistrátu v Kněžské ulici, kde se měl ukrýt.
Při příjezdu strážníků na místo ale muže již vyváděli z budovy dva policisté. Ti byli náhodnými svědky výpadů muže, který při svém útěku stačil ohrozit ženu jedoucí na jízdním kole a slovně napadat další občany včetně samotných policistů. V ruce měl přitom smeták, který sebral v budově magistrátu. Strážníkům i policistům tvrdil, že patří jeho matce. Ti se však mezitím dozvěděli, že matka žije v zahraničí, on sám je zaměstnancem ruského prezidenta a dokonce bývalým ministrem vnitra.

Jakmile uviděl přijíždějící posily městské policie, s výhrůžkami následoval výpad proti jednomu ze strážníků. Strážníci spolu s přítomnými policisty okamžitě zasáhli a s použitím donucovacích prostředků muži nasadili pouta. Pomýlený agresor skončil v rukou policistů, kteří případ šetří dál.