„Psi chytili stopu v lese. I tak ale byli naučení se vracet," popsala Šárka Sládková osudný moment, kdy viděla své psy naposledy živé. „Okamžitě jsme je začali hledat a dvakrát jsme je v lese i slyšeli. Naposledy jsme je slyšeli ještě večer. Psí kňučení se ozývalo od ohrady s ovcemi, ale byla už tma a nechtěli jsme někomu lézt na pozemek. Navíc v tu chvíli člověk reaguje úplně jinak," vypráví majitelka. „Následující dva týdny jsme je intenzivně hledali každé ráno, večer a kdykoliv byl čas."

Majitelé psů vyrobili i letáky žádající obyvatele z okolí o případné informace.

„Čekali jsme, jestli nám někdo zavolá, že třeba někde pobíhají, že někde štěkají nebo že způsobili škodu. Tou dobou by už museli být hladoví a určitě by hledali nějaké žrádlo," řekla.

Telefonát přišel až po třech týdnech. Počátkem února volal traktorista, který těla psů viděl na louce u Žlábku. Chovatelé vyjeli na místo a pozůstatky svých psů poznali i přes to, že z nich mnoho nezbylo. Na louce ležela z kůže stažená psí těla s hlavami, zbavená vnitřností a svaloviny. 

Nálezem se ihned začali zabývat hornoplánští policisté, kteří pak případ předali českokrumlovské kriminální policii. Kriminalisté stojí před společensky citlivou záležitostí. Týrání zvířat lidé vnímají velmi emotivně.

„Já tohle prostě nepochopím. To se snad ani nedá publikovat, co bych měla chuť udělat člověku, který je schopen takového činu," pozastavuje se nad událostí Erika Smolíková z českokrumlovského sdružení SOS animal. Tato iniciativa se stará o umisťování opuštěných zvířat, pomáhá týraným zvířatům a řeší vše, co prý v tomto směru neřeší stát.

„Sama mám velkého psa, vůbec si nedovedu představit, že by se mu něco takového stalo. Doufám, že se najde pachatel a docela mě zajímá, jak bude potrestán. U nás nejsou tresty za takové činy adekvátní," konstatuje Erika Smolíková.

Co se stalo a proč vůbec k tak šokujícímu činu došlo, je zatím záhadou. Nejvíce otázek vyvolává zmizení masa a vnitřností. Dále je otázkou, proč se psí těla našla až po třech týdnech. Zvláštní je i samotný fakt, že se vlastně vůbec našla. Kdyby někomu šlo o maso, asi by zbývající části dobře schoval nebo zakopal. S touto myšlenkou si může pohrávat laická veřejnost a vyslovila ji i majitelka psů. Kriminalisté ale musí pracovat s fakty.

„Těla psů jsou na rozboru v Jihlavě, uvidíme, co rozbor ukáže," řekl včera Českokrumlovskému deníku jeden z krumlovských kriminalistů. Zatím víme, že psi byli zabiti úderem tupého předmětu do hlavy, staženi z kůže a zbaveni svaloviny a vnitřností," cituje kriminalista ze zprávy veterináře, který ve svém posudku použil i slovo morbidní.

„Obávám se že se na pachatele nepřijde a nikomu se nic nedokáže, to by byl výsměch celému systému," říká majitelka psů, která se netají tím, že má jistá konkrétní podezření, avšak nemůže jen tak ukázat prstem.