Ba co víc, jmenovaný zlodějíček  nemá zapotřebí toulat se po nocích a tápat po tmě někde ve sklepě nebo opuštěné zahradní chatce. Specializuje se totiž na krádeže za bílého dne s takřka obvyklou ,pracovní' dobou jako u normálních smrtelníků.  Dějištěm obvykle bývají kanceláře firem a úřadů, Elemírovým největším pomocníkem je  lehkomyslnost a určitá nezodpovědnost poškozených.

Budějovický kriminalista 
a vyšetřovatel, jehož jméno nemůžeme z bezpečnostních důvodů zveřejnit, řekl, že jeden z posledních zlodějových větších pokusů před časem ocenil okresní soud úhrnným trestem osmiměsíčního odnětí svobody podmínečně odloženým na rok a půl dlouhou zkušební dobu.

Konkrétně šlo o případ, který se stal během září v kanceláři nedaleko Budvaru. „Recidivista je známý  tím, že obchází firmy a využívá toho, že někteří úředníci jsou nezodpovědní a při odchodu za sebou nechávají otevřené kanceláře," popisuje kriminalista. Důležitým momentem tohoto sdělení je skutečnost, že z místnosti odcházejí pouze lidé, jejich cennosti však zůstávají na místě.

K tomu, aby pachatel odcizil mobil, hodinky, prstýnky, peněženky, platební karty nebo kabáty, potřebuje jen pár vteřin a nemusí být ani nikomu nápadný. Zvlášť když nemusí procházet vrátnicí nebo recepcí. Takové drobnosti (samozřejmě s výjimkou oděvů) totiž snadno strčí do kapsy 
a nemusí kvůli nim jezdit 
na místo s dvoukolákem. Poškozeným zpravidla trvá delší dobu, než krádež zjistí, a to už je zloděj dávno pryč.  A přesně na to spoléhá i Elemír.

Jakmile jde kolem pootevřených dveří, v tichosti nahlédne dovnitř, pak rychlá kontrola na chodbě a v mžiku spokojen odchází pryč. Pokud narazí rovnou na peníze, je to jasná výhra, vždyť o ně jde přeci jen až na prvním místě. Ale i mobily nebo šperky se dají snadno udat. Při krádeži u pivovaru měl zloděj nejprve štěstí, ale pak smůlu.

„Jakmile se dostal do kanceláře, vytáhl z tašky peněženku. Když s ní odcházel, potkal na chodbě zaměstnankyni, která ho oslovila s tím, co tam dělá. Na to nebyl schopen odpovědět a utekl," vzpomíná kriminalista.

Protože byl svědkyni neznámý host více než podezřelý, zavolala okamžitě policii. Výhodou vyšetřování bylo, že v domě jsou instalované bezpečnostní kamery a jak už bylo řečeno výše, Elemír je pro policisty dobře známou osobou. Jeho dopadení a usvědčení tedy nepředstavovalo jakýkoliv problém. Drobná potíž byla jen v tom, že zloděj při výslechu vehementně zapíral.

Jakmile mu však kriminalista přehrál záznam kamery, rezignoval a přiznal se, že odcizenou hotovost použil a zbývající obsah peněženky včetně dokladů vyhodil.

Protože to nebyl jeho první případ, dostal od soudu úhrnný trest, který se pachatelům uděluje za dva a více trestných činů. Se štěstím ještě vyvázl s podmínkou, příště už však s takovou velkorysostí počítat nemůže.

„Kdyby úředníci zamykali  kanceláře nebo měli dveře 
s takzvanou koulí, v žádném případě by takovým lidem nedávali příležitost ke krádeži," dodává k případu vyšetřující kriminalista.